Hasil kraftangan dari bahan kitar semula ” kertas surat khabar lama “

 

Assalamualaikum,

Sempadan Malaysia / Thai, 6 April – Pada kali ini saya akan berkongsi pengalaman saya sendiri melihat hasil gubahan membuat bahan kitar semula daripada kertas surat khabar lama sehingga menjadi satu sumber pendapatan tambahan yang agak lumayan.Bagaimanakah caranya ?

Cuba anda bayangkan jika kita menjual kertas surat khabar lama yang ada dirumah kita, berapakah hasil yang bakal kita dapat ? Jika beratnya 1 kilo mungkin hasil yang akan kita perolehi adalah dalam lingkungan RM 2.00 kot.Saya pun tidak berapa pasti,ini kerana kerja-kerja menjual surat khabar lama nih biasanya adik saya yang akan menguruskanya.Biasalah budak-budak sekolah nak cari duit poket.Ini salah satu situasi yang benar,jika anda dapat menghasilkan produk kraftangan dari jumlah berat 1 kilo kertas surat khabar lama yang telah dijual tadi.Purata jumlah hasil pendapatan yang bakal anda perolehi adalah dalam linkungan RM 30.00 hingga RM 70.00 dan mungkin akan lebih dari itu.Ini bergantung kepada jenis produk kraftangan yang anda hasilkan.Jika reka bentuknya menarik dan kualitinya baik sudah tentu pulangan yang bakal anda perolehi akan melebihi dari apa yang saya sebutkan tadi.Cuba anda lihat contoh yang telah disediakan :

Menarik bukan ? kepada suri rumah yang ingin mencari sumber pendapatan tambahan. Jadikanlah aktiviti membuat kraftangan dari bahan kitar semula nih sebagai salah satu punca pendapatan tambahan anda.Yang penting anda perlu ada sedikit kretiviti untuk mengubahnya menjadi sesuatu yang menarik.

Kepada yang berminat untuk mengetahui bagaimana hasil kraftangan dari kertas ini dihasilkan dengan lebih lanjut, sila hubungi saya sekarang.Saya harap maklumat ini dapat membuka  satu lagi peluang baru buat anda semua dalam menambah sumber pendapatan yang sedia ada.Sampai di sini sahaja dan lain kali kita sambung lagi di topik yang lain pulak.

Sekian terima kasih dan selamat mencuba.

114 thoughts on “Hasil kraftangan dari bahan kitar semula ” kertas surat khabar lama “”

  1. Emm…memang payah sikit bab tuhh.Tapi tak apa nanti saya ambil gambar macam mana nak hasilkan barang kraftangan dari kertas surat khabar nihh…Kesabaran tuh penting.

  2. En. zam, dah puas saya mencari bahan2 di internet ini, ttpi susah nak dpt yg boleh ajar buat tapak bakul..ermm,en.zam x der ker website tuk tunjukkan cara2 membuatnyer?

  3. Kalau payah sangat,ambik cuti buang seminggu.Lepas tuh mai Padang Besar,Perlis.Saya akan bawa saudari berjumpa dengan orang yang bertangungjawab menghasilkan barang kraftangan ini.Belajar lah apa-apa yang patut dari dia.Bermula dari cari kertas surat khabar lama sampai kertas tersebut bertukar menjadi sekeping duit kertas kembali yang bernilai..Kalau berminat dengan tawaran ini,habag mai sini..selamat majujaya.

  4. En Zam,
    Bagaimana saya boleh luaskan lagi pasaran kraftangan dr surat khabar lama ini. Saya telah menjalankan perniagaan ini selama lebih setahun. Pasaran saya skrg hanya pada saudara,jiran serta kengkawan.
    Harap mendapat maklum balas.

    Terima kasih.

  5. Assalamualaikum,
    Mudah saja.pertingkatkan cara promosi yang sedia ada,sama ada melalui internet,iklan dekat surat khabar atau pergi tumpang dekat kedai kraftangan.Kalau nak iklan dekat internet selain dari ruangan iklan yang disediakan secara percuma,Pn juga boleh buat laman web sendiri.Tapi yang ini kena bawa keluar modai la sikit.Kalau payah sangat tumpang iklan dalam laman web saya pun boleh.Dan banyak lagi lah cara lain yang tidak dapat saya cerita dekat sini kerana terlalu banyak.Yang penting produk yang bakal ditawarkan ada kualiti dan keistimewaan nya yang tersendiri.Pasai keuntungan letak no 2.Yang penting barang yang ditawarkan baguih.Untung akan datang kemudian selepas pada itu,Insyaallah.Selamat majujaya.

  6. salam,en azam,sudi sudi la turun kan ilmu pada kami,minat sgt ni,,,saya ni lgsung xada kepandain yg blh buat duit,kdg2 kesian jg kat husband,takleh nak ringan kan beban dia,,puan june,tak nak ke share ilmu tuh,hehe…harap adalah yg sudi turunkan ilmu,sharing is caring,mekasih…

  7. Assalamualaikum,
    Ramai yang berminat nih…nak peturunkan ilmu????.Boleh dan tidak ada masaalah,Benda ini yang sebenarnya kena belajar cara FACE to FACE.Kalau setakat teori saja rasanya tak boleh jadi.Kalau jadi pun tak sampai ketahap kualiti yang diharapkan…(kalau nak buat duit lah.)Cara yang paling mudah …supaya saya dapat bantu Puan-puan/saudari-saudari semua adalah: Luangkan sedikit masa dan datang ke Padang Besar,Perlis untuk belajar buat benda ini semua.Puan-puan/saudari-saudari semua akan belajar teruih dari tuan punya barang kraftangan ini.Sekian terima kasih dan selamat majujaya

  8. bagus dan teruskan….Pn/saudari boleh kitar semula bahan terbuang dan selamatkan alam sekitar juga pada waktu yang sama dan kalau berjaya boleh bagi pendapatan tambahan sekali..untung kan???

  9. Assalamualaikum,

    Nama saya Alif dan saya merupakan eksekutif pemasaran yang baru untuk Teratak Collections. Syarikat kami terletak di bandar seri alam, jb tapi masih dalma proses mempromosikan produk kami iaitu kraftangan daripada suratkhabar ke pengetahuan umum. Bolehkah saya berbincang mungkin dari segi pengiklanan di laman web en zam? Selain daripada memasarkan produk kami, kami juga ada membantu mempromosikan produk kraftangan daripada suratkhabar ini yang dihasilkan oleh D’ Asraf (Pusat Zakat Selangor) untuk fakir miskin dan beberapa pusat kebajikan lain. Dari segi penyediaan dan bekalan, InsyaALLAH tiada masalah. Cuma kami ingin mempertingkatkan dari segi pemasaran. Bolehkan En Zam berkongsi dan berbincang dengan saya tentang masalah ini? Ini nombor telefon saya 0127397071. Bolehkan saya tahu di manakah tempat En Zam tinggal? InsyaALLAH sekiranya saya ada mendapat pasaran di tempat lain, saya boleh meminta bekalan dari En. Zam. Saya sudah mengirim beberapa emel sebagai langkah promosi ke hotel-hotel sekitar Melaka dan beberapa tempat di Johor Bahru. Saya juga ada mengirim beberapa emel di pusat pelancongan dan kraftangan di Singapura dan Nepal serta kedutaan pelancongan di USA. Saya risau percubaan saya ini tidak mengikut saluran atau sistem yang betul dan sekaligus tidak mendatangkan hasil. Terima kasih.

    Dari admin:

    Saya kalau bab-bab macam nih tak ada masaalah.benda baik kan apa salahnya kita buat.Semoga usaha saudara berjaya.

  10. Assalamualaikum. Saya orang Padang Besar tapi sekarang ni belajar kat UiTM Shah Alam. Bangga jugak terbaca semua ni. Saya ni berminat benda-benda kraf ni tapi lebih kepada manik la. Tu pun bukan saya jual, sekadar pakai sendiri je. Apa-apa pun, saya ucapkan tahniah pada semua yang pandai mencari peluang untuk berjaya dan terima kasih pada Zam sebab sudi berkongsi ilmu. Tata.

    Dari admin:
    Laaa!!!..orang padang besar….Bila cuti mai lah kedai. Peluang tuh banyak…cuma kadang kadang kita tak tau.Jadi bagi yang tau dia kena lah bagi tau.Bahasa penin.

  11. bleh tak email kat saye step-step nak buat bakul/ bekas pensel dari kertas surat khabar tu?

    Dari admin:
    Yang nih berat punya cerita..kena turun mai belajar secara live kot.Kalau nak buat tutorial tak dan rasanya..

  12. bleh tak email kan saya step-step nak buat wau?

    Dari Admin:

    Boleh dan tak ada masaalah.Tapi makan masa.sebab sekarang saya tengah sibuk

  13. salam semua….saya skrg mmg tgh bz wat jualan kraft dari paper nie…so far sambutan mmg luar biasa….sesiapa nak tlg jadi agent…bole emailkan kat saya di renomajay@yahoo.com….stok jgn riso…sentiasa ada…family biz ni….kaum2 kerabat yg buat..saya yg dok tlg promo……jgn segan nak berniaga…kalo rajin msg je saya 017 3808254 jay….

  14. Salama pada semua mereka yg berminat pada usaha niaga ini. Saya Jay dari serdang sgor…..sdg mencari ajen2 tuk menjual bakul perhiasan dari suratkhabar ini. Kalo berminat bole msg or kol saya di Talian 017 380 8254 tuk maklumat lanjut…saya akan bagi harga dealer dgn harga yg terbaik sekali….

    Skrg ini mmg x cukup tgn nak amek order kerana permintaan mmg byk….perniagaan ini mcm family biz arrr….diorg tau buat tapi x tau nak pasarkan secara menyeluruh….jadi sya sbg org It…kena bantu diorg arr….famili famili nyer biz….

    skrg ini saya sdg usahakan buat pasu yg ada lampu didalamnyer…mmg cantik…

    jadi sesapa yg berminat ccptlah hubungi saya….ajen terhad je saya amek

    Sekian

    Dari Admin,

    Saya pun berminat juga nak jadi agen.Nak promote dekat dalam laman web saya nih…jangan hampakan harapan saya naa..

  15. boleh email cara nak buat bakul ikut step by step. saya sangat berminat

    Admin,
    Minta maaf,buat masa sekarang tak sempat nak sediakan .

  16. Salam sejahtera untuk semua peminat & pencinta seni kraftangan ‘paper’ lama. Saya adalah bekas akauntan & telah berkhidmat dengan beberapa buah syarikat swasta. Hobi & minat saya adalah seni kerjatangan seperti pertukangan kayu, landscape dan terbaru adalah seni kraftangan kertas akhbar lama. Tak sangka dari hobi kini dah jadi bisnis ‘fulltime’ (usahawan kecil kraftangan surat khabar lama).

    Saya tak menghadiri mana-mana kursus atau bengkel khusus, hanya melalui kajian, ribuan percubaan dan ratusan kegagalan selama hampir setahun (2007). Alhamdulillah kemahiran seni kraftangan ini saya perolehi juga dan hasilnya cukup lumayan, tak menang tangan nak penuhi tempahan & permintaan, seperti yang saudara Zam & Jay katakan.

    Kini rangkaian produk-produk saya adalah seperti bakul, beg tangan (handbag), pasu hiasan meja dan lantai, hiasan dinding (tudung saji & poket bil), lampu terendak dan bakul mini (cenderahati majlis kenduri kahwin).

    Saya baru sahaja menyiapkan laman web (akan dilancarkan tak lama lagi) & e-manual (Teknik Anyaman Silang Membuat Bakul Mini – pdf format) untuk ditawarkan kepada mereka yang ingin belajar membuat kraftangan suratkabar lama dan rangkaian produk mengikut kategori menerusi tempahan dalam talian (online).

    Kepada sesiapa jua yang betul-betul minat untuk belajar seni kraftangan ini dan ingin mengetahui lebih lanjut tentang e-manual tersebut sila SMS saya: *emanual*(Nama Anda)*(Alamat Penuh Anda)*email anda ke

    017-9316 774

    Terima kasih.

  17. Salam, saya berminat utk belajar… adakah saudara / i mengadakan kelas / bengkel di sekitar shah alam atau kawasan yang berdekatan dengannya… sila maklumkan…

    Admin,
    Minta maaf buat masa nih tak ada lagi..

  18. Cam mana aaa saya nak terangkan.Susah nih kalau nak buat tutorial guna email…Order ja lah dekat saya..senang sikit..nantilah saya pikirkan cara yang paling sesuai macam mana nak bantu cik/pn disana …

  19. Saya berminat unruk mencuba kraftangan ini namun masih tidak tahu bagaimana untuk membuatnya.
    Boleh En.Zam mengajar step by step?

    Admin,
    Macam mana aaa,nanti saya fikirkan cara yang sesuai untuk selesaikan masaalah peminat kraftangan dari kertas surat khabar nih..

  20. macam mana aaaa nak cerita nih..tunggu sat boleh tak,sebab saya baru dok plan nak buat ebook ringkas mengenainya….ebook nih percuma.Sebab dia percuma, makan masa lah juga kalau nak siapnya..

  21. salam sejahtera..
    sy nak belajar sangat2..ada kursus tak???jika ada di mana dan minta ctc no sekali…jika berbayar pun sy nak join tak kisah janji dapat ilmu nak buat bakul kertas nih…minta reply msg sy nih yer??

    Dari admin,

    Saya tinggal di kodiang,kedah.kalau minat juga nak belajar buat benda nih mai lah ke rumah saya.Lagi pun benda nih isteri saya yang buat.Dia yang akan uruskan semua bab-bab tutorial nih…harap maklum.

  22. salam..
    saya nak blajo sementara tunggu masuk u..
    boleh tak saya nak blajo melalui internet..
    web mana yang boley sy buka?

  23. saya berminat nak jadi agen dan jual dalam online shop saya. harap dapat beri maklumat dan syarat yang perlu.

    Dari Admin,

    Ok boleh selalu,dah hantar dekat email maklumat berkaitan.Kalau tak cukup talam padang golf saya tadahkan..

  24. kalau bakul dalam bentuk 4 segi untuk hantaran boleh buat ker?

    dari admin,
    inshaallah boleh,bila dah ready nak tempah emailkan saja kepada saya.

  25. Salam..boleh tak provide cara nak buat bakul gune surat khabar?? plzz…sy betul2 minat dgn kraftangan ni…n kalau boleh reply la asap ye…thanx…

    Dari admin,
    Buat masa nih belum ada tutorial yang sedemikian.Kalau ada pun depa mai belajar teruih dekat rumah saya secara life.

  26. Terima Kasih atas tunjuk ajar isteri En.Zam dan layanan yang diberikan sepanjang berada di rumah En.Zam dan saya sekarang masih mencuba buat lagi nih buat bakul..habis bersepah rumah dengan gulungan kertas yang tak jadi digulung….Inshaallah jika ada masa dan diizinkanNYA sy akan bertandang semula untuk belajar lg…tq

    Dari admin,
    Buah nyok buah kelapa,buat banyak-banyak lama-lama jadi juga..kalau nak mai tu Email atau SMS saja dekat saya..

  27. boleh x bg sy contoh utk hntaran?

    Dari admin,
    Sila rujuk dekat shopping cart niaga24jam.com

  28. salam…nk tny, kalau nk bljr kat rmh blh ke? byrn nya mcmmn ye

    Dari admin,
    Boleh dan tak ada masaalah, bayaran Cik/Pn tentukan sendiri berapa yang nak bagi..kalau murah sangat tak jadi aaa,kalau terlebih bagi saya pulangkan balik…

  29. salam… saya minat nak belajar kraf surat khabar nih. dah banyak kali saya try buat sendiri tapi x jadi. boleh send alamat tempat nak belajar tu. tentang bayaran insyaAllah x de masalah. tq

  30. Lokasi di kedah, caj ikut suka berapa nak bagi.Makan dan minum disediakan tapi cara orang kampung.Kalau berminat emailkan saja kepada saya.

  31. Salam, saya berminat untuk mempelajari kraf suratkhabar ini, bolehkah saya mengetahui bahan yang diperlukan selain dari suratkhabar dan mendapatkan maklumat lengkap tempat untuk saya kunjungi bagi mempelajarinya.

  32. salam tuan, memang menarik idea anda. Cantek pulak tu bila dah di warnakan. tak mudah koyak or pecah ker benda nie.. maklum lah surat khbar? kalau kecik tu xpe la.. kalu dah cam pasu tu bagaimana pulak u pakaging.?

    sajer nak tahu maner tahu nak buat gak…

    regards,
    awengshah
    http://www.mybazaar2u.com sarawak

  33. Terima kasih, bab mudah pecah tu kalau guna Pos biasa memang bermasaalah la..Tapi untuk barang yang macam ni elok digunakan Pos Laju..selamat.Mereka memang ambil berat tentang tu..

  34. salam…..

    saya sangat teruja nak belajar buat bakul nie…. macammna nak belajat n bila ader kelas yer… harap sagt dapat tambah pendapatan… harap dapat berkongsi info

  35. kami sedang mencari pihak untuk mengadakan demonstrasi kraftangan seperti ini di Universiti Malaya sempena Projek Minggu Hijau pada 6Januari 2010. Harap anda dapat menerima jemputan kami.

  36. Salam..
    Saya berminat untuk membuat tempahan secara borong produk bekas bunga telur.
    Hrp dpt hubungi saya dgn kadar segera..012-5594847.

    tq.

  37. salam..
    baru tadi ja sy menuntut ilmu pasai bakul surat khabar niee..tap sy nak tambah ilmu lg bila tngok bekas telur yg cute 2..tolonglah ajar saya..

  38. boleh email kepada saya detail en zam pada saya.sebab kakak saya mencari tuk beli barang handicraft recycle untuk office dia.Thanks

  39. tLg ajar saya mcm mana nak buat… saya kena buat persembahan membuat kraftangan daripada bahan kitar semula. tp, saya tak tahu nak buat hape…

  40. salam, saya juga ingin belajar membuat bakul dari surat kabar lama. Bagaimana caranya untuk saya mempelajarinya? tolong email saya mengenai butir2 lanjut cara membuar bakul.

  41. Kena belajar cara face to face adalah lebih mudah. Cuba hadiri bengkel kraftangan yang ada berdekatan dengan kawasan anda.Kalau tak ada juga kena datang kat rumah saya le untuk belajar.

  42. cmne nk wat keychain drpd srt kbr ?
    sy hrp cre2 utk mmbuatnye dpt d emelkn krn sy sorg pljr skola mnngah .
    tq .

  43. Salam saudara, ada banyak peluang lain yang boleh saudara cuba.Kalau berminat contact saya..Insyaallah masaalah sukar untuk dapat kerja akan selesai..

  44. salam.. saya amat berminat dgn penghasillan kraftangan yg diperbuat dr surat khabar lama.. jadi saya berharap dpt belajar membuatnya.. jadi boleh x puan hantarkan no conteck utk saya hubungi puan.. saya berada dikawasan sg.lalang kedah

  45. saya minat sgt la nk buat kraftangan dari kertas nie…. boleh x tlg email kat saya cara nak nuat pasu & tdung saji???? saya betul2 b’minat la nk buat…. saya ade sedikit asas je asas buat, tapi kalau nk buat tdung saji & pasu bunga saya x berapa pandai lag….
    tolong saya…..

  46. Salam,

    Saya berminat utk belajar krafttangan dari bahan terbuang terutama surat khabar..boleh saya tau bagaimana caranya

  47. Salam Cik dan Puan. nak belajar tak ada masaalah.Tetapi buat masa ini saya hanya fokus kepada belajar cara face to face sahaja.Melalui online buat masa ini dibekukan buat sementara waktu.Tq

  48. assalamualaikum en.zam…sy siti dari puchong selangor.sy amat berminat untuk belajar membuat bakul dari suratkhabar nih..so macam mn ya cara untuk belajar dengan pihak en.zam..sila emel sy cthafra@ymail.com tq …

  49. Salam En Zam,

    Sy minat nak belajar face2face. Sy duk KL tapi dont mind ke Perlis klu xde tempat lagi dekat. Boleh email saya no tel En Zam soonest?

    Makasih.

  50. salam kak zam…saya berminat sangat dengan bakul kertas ni…kak zam kedah kt ne?????…saya nak belajar sangat..pls..tq

  51. Salam..saya pun berminat jugak. Saya kat Kepala Batas, Kedah je. Bole la En. Zam inbox saya alamat kat Kodiang tu. :) Tq.

  52. salam..

    saya amat berminat dengan kraftangan dari surat khabar..saya sekarang dah pandai buat topi tapi saya amat tertarik melihat bakul yang kecil untuk dijadikan gift..saya berminat sangat..boleh tolong saya

  53. sy nie bru mula cuti..nak gak blajar bt bnda nie..blh x ajar?urm..sy pnah gak bt bnda nie dlu..tp x ingat dh..blh bgtau ke bahan2 yg perlu..di sediakn..
    reply me pliss

  54. As salam, kalau ajaq pakai online tak buat.Tapi kalau mau boleh mai rumah dan belajar teruih dengan owner kraftangan ni..macam mana ?

  55. As salam, saya dah buat bakul hantaran dan bakul telur. ada yang nak tempah dari saya , masalahnya saya tak tahu nak letak harga berapa, bleh bagi cadangan tak?? please reply….

  56. terima kasih, saya akan teruskan pembuatan bakul kertas ni,,, Saya juga nak tanya macam mana nak buat tudung saji mcm dalam gambar tu,, masa anyam tu guna acuan tudung saji atau tak?Cantik tudung saji tu,, saya nak cuba jgk…lagi satu , kalau dah letak syilek kena jemur tengah panas ke, masalahnya saya tinggal kat rumah flat, tak kena cahaya matahari,,,kawan saya cakap tak cantik kalau tak jemur matahari, macam mana tu…..

  57. emmmm yang tudung saji tu memang susah nak buat, had tu kena kretif.Se-elok-eloknya jemur tengah panas..kalau tak ada cahaya matahari guna hair dryer pun boleh…

  58. salam
    bole tak bantu saya emailkan sikit cara2 buat tudung saji.asas anyaman dari surat khabar telah saya perolehi cuma saya nak tau
    serba sikit asas buat tudung saji.harap dpt bantu saya

  59. Assalamualaikum.. boleh tnye mcm ne nk buat bhn kitar semula gna kotak untuk projek skolah?
    Harap ditolong ye,,,

  60. saya ingin mempermosikan barangan kraftangan dari surat khabar pelbagai jenis produk,sesiapa yang berminat untuk membuat tempahan sila hubungi saya di talian 017-4851790 alamat no 427 kg pakwan chik 06000 jitra kedah darul aman (depan chin hin motor)

  61. En Zam saya ada produk yang sama tapi tidak tahu hendak memasarkan saya bercadang hendak letak sampel di kedai-kedai kraftangan dan tunggu oder jika ada tel : 0194270632

  62. en.zam saya rasa nak p blajaq dgn en zam ble bgtau kat mana tmpat tuh….saya duk kat jtra ja..

  63. En Zam, harap dapat emailkan pada saya asas untuk membuat kraftangan surat khabar ni. saya amat@ hargai jika en zam buleh ajar saya untuk buat bakul dulu, mungkin dari situ saya dapat kembangkan. Ribuan terima kasih. 013-9922599

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>