Laman Web Kena Ceroboh dan Reported Attack Page

Assalamualaikum tuan-tuan dan puan-puan,

Bertemu sekali lagi, selaku pemilik laman web pernahkan laman web tuan-tuan dan puan-puan kena ban sementara waktu oleh enjin pencari?

Kalau belum lagi merasai pengalaman seperti itu, elok baca artikal ni baik-baik.Artikal ini datangnya dari pengalaman saya sendiri ketika laman web niaga24jam.com kena ban dan kena serang baru-baru ini. Macam mana boleh kena ban? sila baca kisahnya dibawah:

Gambar yang tuan-tuan dan puan-puan lihat dekat atas adalah gambar yang akan tuan-tuan dan puan-puan lihat apabila laman web tuan-tuan dan puan-puan dikenakan ban atau disekat  sementara waktu. Gambar tersebut keluar sebagai tanda amaran oleh pihak penyedia enjin pencari terutamanya dari Google. Bagi pengguna web browser FIREFOX, biasanya gambar ini lah yang akan dipaparkan terlebih dahulu. Amaran ini tidak bermaksud laman web tuan-tuan dan puan-puan tidak boleh di layari. Laman web tuan-tuan dan puan-puan masih boleh dilayari  tetapi  dengan cara mengabaikan sahaja amaran yang diberikan. Harus di ingat amaran yang tuan-tuan dan puan-puan lihat seperti gambar di atas itu sudah cukup untuk membuatkan bakal pelanggan,pembeli dan pembaca akan merasa was-was untuk masuk ke laman web tuan-tuan dan puan-puan. Perkara ini memang sangat serius bagi pemilik laman web…apa akan jadi jika perkara ini dibiarkan tampa sebarang tindakkan segera?

Kehilangan keyakinan, kehilangan pembaca, kehilangan pembeli, jumlah kunjungan trafik ke laman web juga akan menurun, rating laman web akan tercermar dan hasil pun akan berkurangan la… nampaknya..Apa sebabnya perkara ini boleh berlaku?

  1. Yang pertama laman web tuan-tuan dan puan-puan telah menjadi mangsa serangan pihak yang tidak bertanggungjawab.
  2. Laman web tuan-tuan dan puan-puan telah  menjadi agen kepada hacker untuk menjadikan laman web tuan-tuan dan puan-puan sebagai agen pihak ketiga untuk kepentingan dan kerja-kerja rahsia tertentu yang dirancang oleh mereka.
  3. Laman web tuan-tuan dan puan-puan telah di tanam kod rahsia didalamnya oleh penjenayah siber..di mana perangai kod tersebut adalah sukar untuk dijejaki jika tuan-tuan dan puan-puan tiada kemahiran yang tinggi dalam bab keselamatan laman web dan pencegahanya..

Bagaimana untuk mengesan kod rahsia yang ditanam oleh hackers?. Untuk maklumat tuan-tuan dan puan-puan, selagi kod rahsia tersebut tidak dibersihkan dari server laman web tuan-tuan dan puan-puan selagi itulah tanda amaran yang dipaparkan dekat atas tadi akan terus keluar sebagai agen penting kepada  enjin pencari yang digunakan sebagai tanda amaran untuk pengguna internet yang lainya..bahaya pada tahap yang sangat serius yang mana boleh menyebabkan laman web tuan-tuan dan puan-puan akan terus dipinggirkan oleh pembaca, pengguna internet dan juga bakal pembeli..Untuk mengesan kod rahsia yang ditanam, hal ini bergantung kepada kecekapan, pengalaman dan juga kepakaran.Untuk kes saya, jangka masa yang diambil adalah 2 hari.  Untuk masaalah tuan-tuan dan puan-puan itu saya tidak pasti dan saya berharap tuan-tuan dan puan-puan tidak terkena serangan seperti ini.

Sila rujuk dekat sini jika berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang perkara ini: http://www.stopbadware.org/home/security

Langkah-langkah yang perlu diambil sebelum terkena

  1. Sentiasa kemas kini platfom laman web yang diguna pakai
  2. Sila pastikan laman web tuan-tuan dan puan-puan ada menyimpan backup  yang terkini
  3. Sentiasa memantau pergerakkan laman web tuan-tuan dan puan-puan setiap masa..

Sebarang komen atau jika perlukan bantuan berkenaan perkara ini, sila tinggalkanya diruangan komen yang telah tersedia secara percuma dibawah.

Sekian terima kasih dan selamat majujaya.

 

Kepentingan sistem shopping cart

Asslamualaikum tuan-tuan dan puan-puan,

Bertemu sekali lagi, untuk kali ini saya nak kongsi sikit tentang  kepentingan sistem shopping cart.Saya pasti masih ramai yang  belum tahu lagi tentang perkara ini.

Apakah sebenarnya sistem shopping cart?. Buat masa ini apa yang ada pada pengetahuan saya, ianya hanyalah sistem kedai online yang digunakan secara meluas untuk urusan jual beli di  internet supaya menjadi lebih mudah dan lebih teratur.Nak tahu lebih mendalam tentang perkara ini, tuan-tuan dan puan-puan boleh geledah dalam google search engine.

Walaupun aplikasi ini telah lama wujud, tetapi masih ramai lagi yang tidak berminat untuk mengunakanya. Saya sebenarnya telah mengunakan sistem shopping cart ini sejak dari tahun 2006 lagi. Antara platfom yang saya guna adalah:

  1. Sejak dari tahun 2006 sehingga 2008 platfom sistem shopping cart yang saya guna adalah QUICK CART dari opensolution.org
  2. Sejak dari tahun 2008 sehingga sekarang platfom sistem shopping cart yang saya guna adalah OPENCART dari Opencart.com

Jika tuan-tuan dan puan-puan nak tengok contoh laman web sistem shopping cart yang saya guna tuan-tuan dan puan-puan boleh rujuk saja disini: SILA KLIK DISINI

Jika tuan-tuan dan puan-puan berhajat untuk memasang platfom sama seperti apa yang saya guna, tuan-tuan dan puan-puan boleh upah saya untuk memasangnya untuk tuan-tuan dan puan-puan. Bab harga boleh dibawa berbincang. Untuk keterangan yang lebih lengkap tuan-tuan dan puan-puan boleh rujuk disini: SILA KLIK DISINI

Selain dari apa yang telah saya senaraikan ini, masih banyak lagi platfom lain yang boleh dicuba antaranya:

  1. OSCOMMERCE
  2. MAGENTO
  3. UBERCART
  4. ZENCART
  5. PRESTASHOP
  6. Dan banyak lagi…

Buat masa ini jika tuan-tuan dan puan-puan ingin mencari sumber pendapatan tambahan melalui internet, salah satu cara yang dirasakan sangat-sangat sesuai adalah dengan memasang sistem shopping cart. Dengan adanya sistem shopping cart tuan-tuan dan  puan-puan boleh menjual sebarang produk fizikal yang dirasakan sesuai mengunakan platfom tadi. Sepanjang hampir 5 tahun terlibat dengan perniagaan internet dan dengan bantuan platfom sistem shopping cart, pihak saya telah berjaya mengutip pendapatan bersih sekurang-kurangnya RM500 sebulan. Kadang-kadang pendapatan ini boleh mencecah sehingga RM3000 sebulan.

Sepanjang 5 tahun, inilah platfom yang banyak membantu saya dalam mencari, menambah dan memasarkan produk yang saya tawarkan ini tidak kira masa dan waktu.Sistem ini juga beroperasi 24/7 tiap-tiap hari selama mana tidak ada ganguan teknikal.

Ini hanyalah sumber perkongsian maklumat, jika ada sebarang pertanyaan sila tingalkanya diruangan komen yang telah tersedia secara percuma dibawah.

Sekian terima kasih dan selamat mencuba..