Posted on

Mastering Trading Bitcoin Dan Altcoin

Assalamualaikum dan salam hormat,

Telah sedia maklum, bitcoin telah memasukkan dirinya dengan sendiri ke dalam kelompok instrumen pelaburan yang berstatus elit lagi hottttsssssss. Juga bakal dinobatkan sebagai salah satu daripada intrumen pelaburan yang cepat dapat untung dengan kadar risiko yang saaaaaangaaaattttttttttt rendah………..Heeeee….heeeee, itu kata admin laaaaaaa ( admin dah taksub giiileeerrrr ni ). Tetapi itu lahhhh realitinya yang telah pun berlaku.

Walaubagaimanapun sukacitanya dimaklumkan bahawa harga terkini 1 BTC / RM 20,700.00 ( harga terkini semasa posting ini dimuat naik ). 4 ke 5 bulan yang lepas, harganya sekitar RM5000 ++ sahaja. Jika 4 bulan yang lepas sempat beli 1BTC …..laaaaaaa katakan ( ramai yang ada impian yang macam ini ) dan paksa pulak diri untuk simpan walaupun harga drop akibat aktiviti spekulatif …………………untuk long term investment plan dan jual semula untuk ambil untung pada hari posting ini dimuat naik, emmmmmmmmm dapat laaaa sekitar  RM 15,700.00 macam tu ( dalam tempoh 4 bulan saja tuuuuuuuuuu bersih tanpa tax lagiiii )……Memanggggg hasilnya sudah berada diluar kotak pemikiran manusia biasa dah tuuuuu….dan itu lah realitinya yang telah pun berlaku dan bukannya kalau-kalau akan berlaku lagi….tetapi benda tu sudah pun berlaku…tak percaya lagiiiiiiii…………tak tau nak kata appppaaaaa laaaaa….emmmm, kisah ini bukan untuk mereka-mereka yang nak join atau yang dah join group pelaburan tertentu naaaaaa……tetapi ini hasil untuk mereka-mereka yang ambil jalan trade dekat exchange, simpan, buat analisis dan withdraw dari exchange dan bawa masuk ke dalam akaun/wallet secara sendirian sahaja.

Masih belum terlambat untuk terlibat sama……..

Selain dari buat karangan berkonsepkap santai tahap serius yang tidak sampai ketahap merapu sehingga terjejas indentiti………………pihak admin juga ada membuka pakej sederhana untuk mengajar secara online cara trading dan invest crytocurency secara online terutamanya bitcoin dalam Bahasa Melayu mix untuk mereka-mereka yang berminat. Untuk altcoin, rasanya tidak perlu ambil port sangat kerana konsep trading nya adalah hampir sama dengan cara trading dan invest dekat bitcoin……….cerita mudahnya sekarang ini adalah tak perlu laaaaa hendak membazirkan duit yang ada tu untuk belajar ilmu yang lebih kurang sammaaaaaa sahaja fungsinya. Jadinya, kepada yang berminat boleh laaaaa try langgan pakej ini tetapi pakej ini untuk sesi pembelajaran secara online sahaja ( admin ada teknik mudah untuk bagi faham walaupun diajar secara online )……Emmmmmm untuk offline kelas, memang admin segan nak buat dah……sebab kecanggihan zaman laaa ni tidak lagi memerlukan kepada pakej dan cara yang serupa itu lagi………guna online ni jimat kos, masa dan lebih selesa sebenarnya dan harap maklum tentang hal itu.

Berapa caj yang akan dikenakan?

Caj dia….caj diiiiaaaaaaaaa…..emmmmmmm…bayar ikut setakat mana yang termampu sahaja dan kalau bolehhhh……….. bayar hanya untuk ilmu yang hendak disedut dan diperlukan sahaja itu lagi cantik….cara ini dapat jimat banyak kos berbanding ambil full pakej yang belum tentu dapat full lagi ( tak kan semua tak tau kot )….heeeee…heeeeee. Konsep belajarnya sangat mudah, iaitu belajar sampai pandai secara live dan long term support ( part yang dah belajar tapi masih tak faham lagi, boleh saja repeat sampai faham ).

Untuk yang berkenan nak tambah ilmu…….

Sebarang pertanyaan yang berkaitan boleh telegram/whatsapp admin di talian +6011 3222 9401.

Sekian terima kasih dan selamat majujaya.

P/s: Desas desus jangkaan terdekat paling kuat harga bitcoin akan meroket adalah $ 10000 / RM 44000 ( anggaran ini ikut exchange rate semasa dan berubah pun ikut rate juga ). Heeee…heeeee melampau sangat ni…

 

 

Posted on

Pengalaman Guna Luno Dan Poloniex

Assalamualaikum dan salam hormat,

Pengalaman real dari mula deposit sampai ke witdraw semula masuk akaun bank tempatan. Karangan ini untuk kegunaan newbie sahaja dan konsep ceritanya adalah sekerat-sekerat yang membosankan dan semuanya berdasarkan pengalaman sendiri.

Yang ini lepas deposit RM ke Luno

Tip untuk kegunaan trader atau penggemar bitcoin terutamanya dari Malaysia, cara paling mudah untuk memiliki bitcoin, untuk invest dan juga untuk aktiviti trading bitcoin atau crytocurrency agar proses tadi jadi lebih mudah dan dapat berjalan dengan lancar. Buah mola……………daftar, verify dan admin deposit fund dalam nilai RM terlebih dahulu ke wallet yang dah ada dalam platfom Luno sebelum dapat hak untuk membeli bitcoin tambahan yang berikutnya. Sebelum ini, biasanya admin akan dapatkan stok bitcoin melalui trusted trader yang admin jumpa di dalam FB sahaja. Cara tu okay tetapi stok limited dan sangat terdedah dengan aktiviti scammer ( tidak disarankan untuk newbie guna cara tersebut melainkan kenal sangat-sangat dengan penjual tersebut ).  Proses menunggu untuk deposit disahkan sepenuhnya akan mengambil masa lebih kurang 2 ke 3 jam macam tu juga ( anggaran awal 2 hari ). Apabila telah disahkan sepenuhnya, fund direhatkan sekejap di dalam wallet kemudian admin parking terus untuk aktiviti buy bitcoin ikut harga yang dirasakan sesuai siap-siap di ruangan exchange. Waktu beli hari tu, harganya sekitar RM16 ribu ++ / 1 btc. Proses membuang masa yang berikutnya adalah menunggu sehingga harga diskaun masuk perangkap…………..dekat 2 hari lebih kurang macam tu laaaaaaa proses menunggunya, akhirnya dapatlah bitcoin pada harga diskaun yang admin nak sangat-sangat tuuuuu ( ini bukan instant proses ). Proses tadi masuk ikut aktiviti penawaran dan permintaan iaitu kena guna ruangan pilihan buy and sell yang telah disediakan. Fee yang dikenakan 1.0% ( agak tinggi ) sebab admin jadi market marker yang trade dengan modal yang ciput. Jika instant, admin tak pasti berapa RM pulak mereka caj ( blm pernah try cara ini ). Apa hal nak beli ikut cara instant pulak…..jika tidak urgent…..kan?..

luno

Yang ini bila dah masuk ke Poloniex

Memandangkan Luno ni tidak begitu ngam dan tidak galak seperti mana yang admin nak, jadinya BTC yang dah dibeli tadi admin withdraw dan transfer ke platfom lain iaitu Poloniex ( lain-lain exchange pun boleh janji tahap super aktif dan karenah AML dan KYC biasa-biasa ). Untuk transfer pula, fee mining yang dikenakan adalah dynamic sekitar 0.23 sen macam tu admin kena ( cari balik tak jumpa pulak fee nya, sekitar harga anggaran macam tu sahaja ). Proses menunggu sebelum confirm sepenuhnya lebih kurang 20 minit ke 30 minit macam tu. Fee untuk trading dekat Poloniex jika ambil port sebagai market maker 0.015% sahaja, terima BTC  pun admin kena fee tapi tak ingat dah berapa BTC dan untuk withdaraw ke lain-lain tempat kena fee BTC 0.0001. Proses menunggunya 3 confirmation dan ambil masa hampir 20 minit macam tu. Biasanya admin akan transfer balik BTC yang dah untung ke wallet yang ada di dalam platfom Luno ( terima pulak Luno caj BTC 0.0002 ). Untuk apa transfer balik ke Luno?, supaya senang nak exchange dan withdraw ke akaun bank tempatan nanti dan fee ke local bank RM 0.10 sahaja. Proses withdraw nya ikut waktu kerja yang Luno telah tetapkan……………ambil masa 1 hari sahaja ( ikut pengalaman admin ). Dalam notis, ditulisnya 3 hari macam tu tetapi realitinya yang berlaku 1 hari sahaja. Kira okay laaa tu….eeeemmmmmm…….lebih kurang macam tu laaa prosesnya.

Yang ini admin dah nak cabut lari………..

Admin dah naik cemuih mengarang kisah ini, jika detail lagi karanganya…emmmm..mau berrrrrrrjeeeeelaaa jadinya dan adakah perbuatan itu disukai oleh pihak admin?…..Oooooooo sudah tentu tidak kerana admin bukan lahhh dari kalangan blogger  yang suka taip karangan panjang-panjang. Emmm, jika berminat boleh saja guna cara yang telah diterangkan tadi dan tak payah lagi guna debit card segala bagai untuk withdraw ke fiat…………sebahagian dari prosesnya pihak admin dah terangkan dekat atas tadi dan yang bakinya?……yang bakinya?……………..tunggu saja lahhhhhh, mana tau admin muat naik bila rasa ada kerajinan…heeee..heeeee.

Sekian terima kasih dan selamat majujaya.

P/s: depa kata harga bitcoin akan mencecah USD 10 ribu dan harga terkini USD 4700……