Posted on

Kenapa Perlu Invest Dalam Bitcoin

Assalamualaikum dan salam hormat,

Benda ini merupakan sebahagian daripada teknik survival dunia moden pada hari ini yang boleh digunakan supaya dapat terus bertahan dari masalah yang melibatkan hal financial. Biasa laaaaaaaaa, hari tidak selalunya cerah dan sebelum jadi gelap elok dibuat persiapan setakat mana yang termampu dan admin guna kaedah yang ada dekat bawah..

Lebih kurang macam ini..riba itu haram.

Sebelum ini admin guna emas sebagai alat kalis inflasi dan lindung nilai untuk mengatasi kelemahan duit kertas tetapi masalah emas ni pulak yang admin cukup tidak berkenan adalah tahap kecairanya yang rendah ( nak guna kena cari ar rahnu dan ada upah simpan pulak tu. Dok nampak macam nak ke arah sistem riba dah ni..hee..heee ). Tup-tup terdengar pulak adanya bitcoin sebagai aset lindung nilai terbaru, kalis inflasi, sesuai dijadikan alat pertukaran diperingkat local dan juga global, boleh dibuat alat pelaburan masa depan yang menguntungkan dan banyak lagi laaahhh kelebihan lainya dan bila admin bandingkan balik dengan emas yang admin pernah hold sebelum ini, emmmmmmm……memang bitcoin lagi mewah dan hebat fungsinya dari emas. Heeee…heeee, kalau dah jatuh cinta macam tu laa jadinya….kaaaaaannnnn????…. Emmmmm, apa lagi pindah terus laaaa mana-mana saki baki kekayaaan yang masih tersisa tu.

Masih belum terlewat…

Tetapi agak terlewat, semasa admin masuk harga bitcoin sekitar RM 5000 untuk 1 BTC ( bitcoin ) berbanding sekarang RM 25000 / 1 BTC ( waktu posting ini dimuat naik ). Heeee…heeeeee. Sempat juga laaa merasa habuan terpantas dari bitcoin. Cumanya transaksi jual beli sebagai alat pertukaran, itu admin belum dapat merasa lagi disebabkan bitcoin tidak begitu mesra dengan keadaaan tersebut buat masa ini ( kena tunggu lama untuk pengesahan dan tidak begitu sesuai untuk aktiviti micropayment ). Mungkin selepas tool lightning network yang tengah diuji pandu ini siap sepenuhnya, baru rancak rasanya urusan tersebut. Jadinya, kena tunggu laaaaa dan apa bulih buat kan.

Jangan dok buat-buat pandai kalau tak tau…

Bagi yang masih mencari alat lindung nilai terbaik selain daripada emas, boleh try bitcoin dan admin sarankan sangat-sangat untuk alihkan sebahagian dari kekayaan yang masih tersisa ke akaun bitcoin…memang best dan mantap hasilnya. Cerita dia, jika tak tau kena tanya dan jangan dok buat-buat pandai…..harap maklum.

Sekian terima kasih dan selamat mencuba.

 

Posted on

Konsep Bisnes Beg Bundle Yang Berisiko Tetapi Mantap

Assalamualaikum dan salam hormat,

Ini pengalaman admin jual beg bundle guna konsep booking ( untuk dapatkan stok terbaik ). Hee…heeeeee dan konsep semacam ini agak mencabar kerana buyer tak boleh tengok stok yang bakal mereka dapat…Emmmm….jadinya, macam mana nak pilih kan?….itu kan payah jadinya…..macam mana boleh jadi macam tu dan apa solusi yang admin buat?….

Konsep yang agak keterlaluan…..

Kisahnya, stok beg bundle yang admin adjust semuanya stok terpilih dari kualiti 70% sehingga 90% dari 5 lokasi terpilih sahaja iaitu Japan, Italy, France, Paris dan USA ( tengok lokasi aaaaa, China tidak termasuk ). Untuk dapatkan stok yang cun kena booking, jika tidak berbuat demikian, semua stok yang cantik-cantik akan disapu oleh buyer lain kerana mereka tau hanya stok yang elok, cun dan berkualiti sahaja yang senang untuk dijual semula kepada end user dan jika dapat stok yang tersangkut dengan jenama terkenal lagi tertentu itu dianggap sebagai bonus ( yang berjenama, harga ketat dan keras ). Kesimpulanya konsep booking ini lebih menyerlah keberuntunganya tetapi susah untuk meyakinkan buyer ( kena ada kecekapan dalam perbincangan ) kerana barang yang mereka akan terima belum dapat dipastikan lagi rupa dan bentuknya ( ianya akan dipilih oleh agen yang bertauliah secara random ). Dari kisah itu lahhhh yang biasanya akan mendatangkan kecurigaan pada diri seorang buyer ( biasanya newbie, tetapi otai pun ada rasa yang sama ). Cara ini lebih baik dari beli timbang kilo atau pilih yang buka guni ( stok bukan dari guni asal, yang elok telah diasingkan dan digunikan semula ).

Hasilnya mantap…

Cara ini memang susah untuk mendapatkan tempahan pada peringkat pertama. Terutamanya dari buyer yang ada kuat sifat was-wasnya walaupun ada jaminan dan ciri-ciri tertentu yang telah diterangkan ( ini masalah lambat pickup ). Untuk tempahan kali kedua semuanya akan berjalan dengan lancar kerana pengalaman telah mengajar mereka tentang sesuatu. Heeeeee….heeeeee……dan lagi satu hal, beg bundle ni stoknya akan masuk market secara peringkat-berperingkat dan setiap stok yang sampai akan berbeza-beza karektornya, jadinya bagi buyer yang bijak…sudah tentu tidak memilih jalan tamak dan hanya akan ambil stok berkualiti sekadar keperluan bisnes tertentu sahaja dan bajet selebihnya disimpan untuk stok menarik yang berikutnya kerana dalam banyak kes, stok yang akan datang kadang-kadang lebih menarik dari yang telah tersedia ( biasanya akan jadi seperti itu ). Di sinilah pentingnya peranan konsep booking untuk lock barang baru yang cun…..emmmmm…..boleh faham kot?..

ROI tinggi dan RISK sangat rendah…

Emmm, itulah hasilnya dan siapa berani boleh cuba konsep bisnes yang semacam ini dan cara ini sangat menjimatkan kos dan ROI tinggi bro!…dan risiko barang tak laku tersangat lah rendah.

Sekian terima kasih dan selamat mencuba.

P/s: Tak ada orang beli, ini masalah rezeki pintu masuknya kecik. Kena banyak berdoa supaya pintu gerbang untuk masuk rezeki dibuka oleh ALLAH seluas langit dan bumi….heee..heeeeee.

Posted on

Cara Mudah Kaut Untung Dekat Bitcoin Exchange

Assalamualaikum dan salam hormat,

Ini adalah sebahagian daripada sesi R&D yang admin telah buat ketika trading secara live dekat bitcoin exchange market ( 6 bulan testing ). Emmm, ini untuk kegunaan trader bitcoin yang ingin bergiat secar aktif dan bercita-cita untuk buat aktiviti ini secara full time dekat cryptocurrency exchange market. Joommmm, kita tengok benda ni…………boleh buat duit ke tidak?…

Ini haaa hasilnya….

Dari R&D tersebut, hasilnya lebih kurang macam ini laaa, admin beli bitcoin dan invest USD 28.10 dalam tempoh tak sampai 12 jam. Admin dapat sekitar USD 1.03 / RM 4.429 macam tu ( ikut rate tukaran semasa ). Cuba bayangkan jika USD 300? ( cubaaaaaaaaaa bayangkannnnnnnn ). Lebih kurang RM 47.25 ( anggaran yang hampir tepat ) macam tu laaaa. Jika dapat masuk market 20 kali trading di dalam sebulan, anggaran kasar yang mungkin akan dapat adalah sekitar RM 945 macam tu laaaaaaa…. Modal permulaan yang perlu dikeluarkan dalam nilai Ringgit Malaysia lebih kurang RM 1200 macam tu saja. Setelah ditolak bil elektrik sebulan RM25 + bil internet 2 mb unlimited, RM140, makanya tinggal laa bakinya RM 780……Eeeeemmmmmmm hasil ini hanya akan tercipta, jika trader tersebut berani untuk ambik risk ( risiko yang sangat rendah ) untuk open trade paling kurang 20 kali +++ dalam sebulan dengan kadar keuntungan yang hampir sama bagi setiap transaksi. Jika trader otak smart, akan dapat lebih dari anggaran ini…

Kesimpulanya…

Konsep yang diamalkan adalah beli ketika harga diskaun ( simpan buat seketika ) dan jual ketika harga tinggi. Emmm bergantung kepada keberanian, rasa was-was dan market volatility…..Emmmm untuk R&D pada kali ini, admin layan Poloniex exchange sahaja + simple formula untuk open position.

Ada masa admin sambung lagi karangan merapu yang tahap serius ini……emmmm konsep penyampaianyaaaaa, sajjaaaaaaa dibuat-buat bagi nampak payah supaya karangan ini jadi panjang…….heeee…heeeeee.

Sekian terima kasih dan selamat mencuba.