Posted on

Berniaga Secara Online Atau Offline

Assalamualaikum,

Mula-mula kita tengok apa syarat-syarat utama yang perlu ada?. Bukan tengok pada keuntungan semata-mata dan kedua-dua jenis perniagaan tersebut memang sesuai untuk sesiapa sahaja.

Nak berniaga secara online atau offline?. Bab ini kena tengok ilmu, pengalaman dan bajet yang kita ada. Tiga perkara ini amat penting. Jika bajet kecil, elok berniaga secara online sahaja ( jimat ). Jika ada bajet besar tetapi kurang ilmu, tak ada hal. Boleh ambil saja mana-mana perkerja / pelajar berkemahiran tinggi dan yang amanah untuk urus perniagaan kita secara online dan offline ( zaman sekarang harus kuasai dua kompenan penting ini ).

Barang apa nak jual?

  1. Paling cepat, jual produk yang tinggi permintaan tetapi sukar untuk didapati ( untuk online ) bagi offline kena tengok lokasi biasanya semua boleh jalan.
  2. Untuk produk baru yang belum dikenali, jadikan sebagai produk tambahan untuk next project.
  3. Nak tahu produk apa yang selalu pengguna cari? boleh guna Google Keywords Planner untuk spot market ( untuk perniagaan online ). Contohnya tudung online, produk kecantikan, pakaian dan aksesori, pembekalan, pekhidmatan pelancongan dan banyak lagi. Apa yang pihak admin senaraikan ini merupakan survey secara rambang. Jika lebih detail, banyaknya memang tidak terhingga.

Jika hanya pandang pada keuntungan semata-mata, elok  jadi orang terawal dalam mana-mana  skim buat duit / skim cepat kaya. Tetapi kena ingat ” jadi yang terawal ” . Memang masuk kalau kena dengan programnya. Di dalam bidang perniagaan, mau untung cepat tidak boleh dijadikan sebagai kunci sandaran utama kenapa perlu berniaga ( cukup simpan angan-angan tersebut didalam lubuk hati ). Tak mau untung………..tipu lahh.

Apa perniagaan yang admin buat? salah satu darinya adalah content markerting + SEO ( search engine optimization ). Skop kerjanya sangat mudah iaitu membantu untuk memasarkan segala macam produk dari pelanggan dengan  menyenaraikanya di muka surat pertama dalam senarai search engine. Lain-lain produk boleh rujuk dekat sini.

Sekian terima kasih dan selamat mencuba.

More from my site

  • Kelambu KhemahKelambu Khemah Kelambu ini harganya RM 40 sahaja dan mudah untuk dibawa kemana-mana.
  • Port Baik Untuk Tambah Pendapatan Secara OnlinePort Baik Untuk Tambah Pendapatan Secara Online Hampir 600 ribu rakyat Malaysia bakal kehilangan pekerjaan. Nak cuba payung yang admin cuba sampaikan ini?
  • Tambah Pendapatan Secara OnlineTambah Pendapatan Secara Online Rebut peluang untuk menjana sumber pendapatan tanpa had melalui online. Ada banyak cara, pihak admin senaraikan 5 darinya. Semua info peringkat basic..detail kena bayar mengkeras BMW […]
  • Teknik Pemasaran Untuk Peniaga InternetTeknik Pemasaran Untuk Peniaga Internet Assalamualaikum Tuan-tuan dan puan-puan, Apa khabar? dan bertemu sekali lagi, hari  ni kita sembang bab teknik pemasaran pulak. Inilah bab yang paling syok dan paling penting sekali […]
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *