Posted on Leave a comment

Blog Untuk Tujuan Pemasaran

Assalamualaikum,

Blog sebenarnya mempunyai potensi yang sangat besar untuk di tukarkan menjadi mesin yang boleh mendatangkan sumber pendapatan.

Apa yang blogger patut buat?. Mudah sahaja, iaitu mempertingkan lagi kualiti penyampaian dan maklumat di dalam blog. Ini hasil kajian yang perlu diambil peduli oleh pemilik blog.

  1. 70% pengguna internet lebih suka memilih maklumat organik dari senarai enjin pencari berbanding iklan berbayar. ( hasila kajian 2012 )
  2. 93% pengguna di Malaysia memilih Google sebagai tempat untuk mencari maklumat. ( statistik 2013 )
  3. Jumlah pengguna internet di Malaysia   60.7% ( dipetik dari returnonnow.com ) dan anggaran urusniaga internet sehingga 2015 bakal mencecah RM 5 billion. ( laporan dari Kementerian Kewangan Malaysia )
  4. 75% pengguna internet dunia, lebih suka memilih maklumat dari muka surat pertama sahaja  dan jarang-jarang untuk ke muka surat berikutnya. ( pentingnya SEO )
  5. Trend terkini pengguna internet di Malaysia iaitu lebih gemar melayari blog menggunakan smartphone. ( blog seharusnya mesra smartphone ) 60.2% pengunjung blog admin datangnya dari mobile browsers.

Ada maklumat yang disampaikan ini mungkin bebeza dari anggaranya yang sebenar. Jadi pihak admin berharap maklumat yang kurang tepat itu sila abaikan saja.

Sekian terima kasih dan selamat majujaya.

 

Follow my latest project:

1.....2.....3.....next.....

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *