Posted on

Cara Iklan Homestay

Hacking mind

Assalamualaikum dan salam hormat,

Panduan mudah ini untuk kegunaan pemelik homestay sekitar negeri Kedah dan Perlis sahaja. Homestay yang sedia ada perlu diviralkan dan perlu diiklankan supaya lebih mudah untuk dijumpai oleh pengguna. Salah satu darinya yang disarankan oleh pihak admin adalah menggunapakai kaedah SEO/SEM ( search engine marketing ). Lain-lain cara sila rujuk dekat bawah:

  1. Boleh guna iklan berbayar seperti Google ads, FB ads atau Iklan di blog pengiklanan yang mesra SEO. ( untuk pemilik homestay yang inginkan pendapatan secara agresif ).
  2. Boleh guna Google map direktori ( kena ada google account ) untuk penyenaraian homestay dan cara ini nampaknya paling cun dan sangat sesuai untuk diaplikasikan pada pekhidmatan homestay. Buat masa ini, ianya masih lagi percuma.
  3. Buat blog homestay sendiri yang lengkap dengan sistem online booking ( kena mahir SEO dan serius untuk buat bisnes ). Boleh juga guna platfom blogspot untuk permulaan dan ini platfom percuma. Fungsinya agak terhad dan susuai untuk peringkat permulaan (untuk jimatkan kos ).
  4. Satu cara lagi boleh guna airbnb ( perkhidmatan hosting homestay terbesar ). Kena cuba dan bisnes mereka tengah berkembang pesat sekarang ini.

Untuk tugasan viral dan iklan homestay yang disediakan oleh pihak admin, caj pekhidmatan yang dikenakan adalah sebanyak RM50 sahaja ( untuk setahun penampilan ) dan jika perlukan sistem online booking tambahan yang bekerja 24/7 selama 360 hari kecuali server down, caj tambahan yang dikenakan adalah RM100 ( juga untuk setahun penampilan ). Lokasi dimana iklan akan berkerja, sila rujuk dibawah:

  1. Blog post yang mesra SEO ( page pertama dan kedua di dalam senarai enjin pencari seperti Google )
  2. Homestay reservations ( booking secara online ) caj tambahan RM 100 ( untuk setahun langganan ).

Sebarang pertanyaan yang berkaitan, sila whatsapp / telegram / viber / call / sms ke 011 3222 9401.

Sekian terima kasih dan selamat majujaya.

p/s: Bisnes kena viral dan iklan baru pengguna dapat tahu tentang bisnes kita ni wujud. Kos yang terpaksa dikeluarkan adalah bersifat investment jangkamasa panjang. Mana yang lambat akan kena tinggai.

 

More from my site

  • Belajar 3 Teknik Marketing Secara OnlineBelajar 3 Teknik Marketing Secara Online Belajar 3 teknik pengiklanan untuk online iaitu SEO ( search engine optimization ), Iklan adwords dan fb ads dalam satu pakej bijak lagi menjimatkan.
  • Port Iklan Hard SellPort Iklan Hard Sell Yang terkini dan lokasi menarik untuk aktiviti hard sell dan soft selling. Platfomnya smartphone dan aplikasi sokongan adalah telegram laaaaaaa...... apa lagi. Kenapa telegram?.......ntah […]
  • Marketing Plan Yang RingkasMarketing Plan Yang Ringkas Boleh pilih yang berbayar atau yang percuma. Untuk kaedah percuma kena ada skill. Jadi pilihlah markerting plan yang ringkas supaya tidak serabut kepala nanti.
  • Bajet Homestay Sekitar Kodiang JitraBajet Homestay Sekitar Kodiang Jitra Ada plan nak mai ke Negeri kami.......jangan lupa booking homestay nya siap-siap. Harga RM 160 sahaja.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *