Cara Melindungi Produk Dari Kena Ciplak

Assalamualaikum dan salam hormat,

Sakit hati bai, produk kena copy, ciplak, dan kena tiru lepas tu depa jual pulak pada harga yang sangat murah dipasaran.

Sudah lah marketing depa tumpang cucuk angin syarikat punya. Lepas tu jual murah pulak dan yang paling sakit hati boleh pulak istihar produk yang depa jual tu original. Pergghhhh dahsyat cara depa buat bisnes.

Admin nak share salah satu cara dari banyak-banyak cara yang ada,  macam mana nak kawal dan halang produk kita dari terus di ciplak dan kena copy 100%  dan di istihar pulak sebagai produk original ( produk tiruan yang bermasalah akan menjejaskan nama  baik syarikat original ).

  1. Kena pasang 1 sistem untuk kawal tempahan, penghantaran dan kawal agen yang dilantik .
  2. Hanya perlu ada satu pusat tempahan dan satu pusat penghantaran sahaja dan semua dikawal selia oleh pusat ( jika order dari tempat lain, sah-sah bukan original ). Jika ada agen luar yang diberi hak untuk menyimpan stok dalam kuantiti yang banyak, berkemungkinan besar agak sukar untuk mengawal aktiviti ini kecuali yang telah diiktiraf dan yang boleh dipercayai. Oleh kerana itu tidak disarankan untuk menggunakan cara stokis atau agen menyimpan stok secara berlebihan.
  3. Pasang sistem serupa ini, harga sudah tentu dapat dikawal. Biasanya aktiviti buang harga oleh agen yang terdesak sudah tentu dapat dielakkan.

Yang kurang menariknya adalah bab agen dan stokis tidak dibenarkan untuk menyimpan stok dan semua tempahan kena hantar by pos dan dikawal oleh pusat( itu bukan masalah, ebay dan amazon okay ja ). Sistem ni jangan minta admin pasangkan, harganya agak keras dan dekat-dekat RM 30 ribu macam tu. Memandangkan basic kepada sistem admin dah bagi, jika ada masa explore dekat internet dan belajar untuk setup sendiri sistem ini dan cara itu lebih menjimatkan. Apa yang admin sampaikan ini, basic asasnya sahaja. Nak tau lebih lanjut kena sembang dengan admin laaa jawabnya dan harap maklum.

Pertanyaan sila whatsapp/telegram ke talian 011 3222 9401

Sekian terima kasih dan selamat mencuba.

p/s: kena kopi punya pasai, bukan kopi O.

LAGI KESAH MENARIK UNTUK DIBACA

  • Kisah Persaingan Dalam PerniagaanKisah Persaingan Dalam Perniagaan Depa tiru, depa buang harga dan depa jual pada harga yang tak boleh nak jadi kaya harta benda...Emmm nak tutup kedai ke?. Benda ini […]
  • Jangan Dibiarkan KosongJangan Dibiarkan Kosong Kongsi ruangan kosong yang ada di dalam premis perniagaan jika tidak mampu. Buka kepada pembekal luar dan premis perniaggaan yang kurang […]
  • Buat Baranding Dulu Lepas Tu Baru Kaut UntungBuat Baranding Dulu Lepas Tu Baru Kaut Untung Admin suka pilih yang kena buat kerja sikit tetapi untung banyak. Nak dapat cara macam ni, kena laa belajar buat branding dari awal. Info […]
  • Buat Bisnes Syok SendiriBuat Bisnes Syok Sendiri Draf atas kertas cantik-cantik. Bila buat betul-betul bisnes lingkup tak sampai setahun. Ini bisnes syok sendiri namanya. Salah satu cara […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *