Posted on

Konsep Bisnes Beg Bundle Yang Berisiko Tetapi Mantap

Assalamualaikum dan salam hormat,

Ini pengalaman admin jual beg bundle guna konsep booking ( untuk dapatkan stok terbaik ). Hee…heeeeee dan konsep semacam ini agak mencabar kerana buyer tak boleh tengok stok yang bakal mereka dapat…Emmmm….jadinya, macam mana nak pilih kan?….itu kan payah jadinya…..macam mana boleh jadi macam tu dan apa solusi yang admin buat?….

Konsep yang agak keterlaluan…..

Kisahnya, stok beg bundle yang admin adjust semuanya stok terpilih dari kualiti 70% sehingga 90% dari 5 lokasi terpilih sahaja iaitu Japan, Italy, France, Paris dan USA ( tengok lokasi aaaaa, China tidak termasuk ). Untuk dapatkan stok yang cun kena booking, jika tidak berbuat demikian, semua stok yang cantik-cantik akan disapu oleh buyer lain kerana mereka tau hanya stok yang elok, cun dan berkualiti sahaja yang senang untuk dijual semula kepada end user dan jika dapat stok yang tersangkut dengan jenama terkenal lagi tertentu itu dianggap sebagai bonus ( yang berjenama, harga ketat dan keras ). Kesimpulanya konsep booking ini lebih menyerlah keberuntunganya tetapi susah untuk meyakinkan buyer ( kena ada kecekapan dalam perbincangan ) kerana barang yang mereka akan terima belum dapat dipastikan lagi rupa dan bentuknya ( ianya akan dipilih oleh agen yang bertauliah secara random ). Dari kisah itu lahhhh yang biasanya akan mendatangkan kecurigaan pada diri seorang buyer ( biasanya newbie, tetapi otai pun ada rasa yang sama ). Cara ini lebih baik dari beli timbang kilo atau pilih yang buka guni ( stok bukan dari guni asal, yang elok telah diasingkan dan digunikan semula ).

Hasilnya mantap…

Cara ini memang susah untuk mendapatkan tempahan pada peringkat pertama. Terutamanya dari buyer yang ada kuat sifat was-wasnya walaupun ada jaminan dan ciri-ciri tertentu yang telah diterangkan ( ini masalah lambat pickup ). Untuk tempahan kali kedua semuanya akan berjalan dengan lancar kerana pengalaman telah mengajar mereka tentang sesuatu. Heeeeee….heeeeee……dan lagi satu hal, beg bundle ni stoknya akan masuk market secara peringkat-berperingkat dan setiap stok yang sampai akan berbeza-beza karektornya, jadinya bagi buyer yang bijak…sudah tentu tidak memilih jalan tamak dan hanya akan ambil stok berkualiti sekadar keperluan bisnes tertentu sahaja dan bajet selebihnya disimpan untuk stok menarik yang berikutnya kerana dalam banyak kes, stok yang akan datang kadang-kadang lebih menarik dari yang telah tersedia ( biasanya akan jadi seperti itu ). Di sinilah pentingnya peranan konsep booking untuk lock barang baru yang cun…..emmmmm…..boleh faham kot?..

ROI tinggi dan RISK sangat rendah…

Emmm, itulah hasilnya dan siapa berani boleh cuba konsep bisnes yang semacam ini dan cara ini sangat menjimatkan kos dan ROI tinggi bro!…dan risiko barang tak laku tersangat lah rendah.

Sekian terima kasih dan selamat mencuba.

P/s: Tak ada orang beli, ini masalah rezeki pintu masuknya kecik. Kena banyak berdoa supaya pintu gerbang untuk masuk rezeki dibuka oleh ALLAH seluas langit dan bumi….heee..heeeeee.

Posted on

Group Bisnes Untuk Orang Kodiang, Jitra Dan Changlun

Assalamualaikum dan salam hormat,

Di jemput dengan segala hormatnya orang Kodiang, Changlun, Padang Sera, Jitra dan Alor Setar dan kawasan sekitar denganya ramai-ramai join group telegram yang dibuat khusus untuk bincang bab bisnes dan juga pengiklanan. Group ini admin buat lebih kurang 8 bulan yang lalu dan penggunanya pun dah ramai. Apa yang menariknya tentang group ini adalah…….

Apa yang bestnya?…..

Free, guna smartphone, laju, boleh iklan apa saja produk kecuali yang terlarang, dapat terima dan berkongsi ilmu bisnes secara free, online 24 jam dan banyak lagi. Yang sangat menariknya space dalam phone tak kacau langsung dan iklan akan kekal dalam group selagi ianya tidak dipadam oleh tuan punya iklan. Nak guna paltfom ini, yang pertamanya kena install aplikasi telegram dan internet kena aktif….

Mai join bagi qramai….

Harap orang Kedah dan Perlis dapat bagi sokongan penuh kepada group ini dan buat masa ini sokongan dari orang negeri Kedah dan Perlis tak berapa nak kencang sangat, mungkin depa tak tau lagi rasanya…….admin ( tak dapat komisen ) buat benda ini untuk bantu mempermudahkan lagi urusan perniagaan terutamanya bab pemasaran dan bincang sikit-sikit bab bisnes ( buat masa ini iklan terlebih dari perbincangan ) dan bagi yang berminat sila klik link dekat bawah untuk join group yang admin katakan tu.

Link: https://t.me/niaga24jam

Sekian terima kasih dan selamat majujaya.

Penampakkanya lebih kurang macam ini…

Posted on

Konsep Group Iklan Telegram Yang Mantap

Assalamualaikum dan salam hormat,

Konsep iklan menggunakan kemudahan group iklan yang ada pada aplikasi telegram sememangnya sangatlah menarik.  Tetapi….ada tetapinya….

Ini sebahagian dari hasil bedah siasat…..

Biarpun group iklan platfom telegram boleh support sehingga 20k members, tetapi 100% members dalam group kebanyakkanya lebih fokus kepada aktiviti pengiklanan semata-mata ikut cara viral menggunakan FORMAT FEED, BOTS atau FOWARD konsep. Emmmmm, pada penelitian pihak admin yang berdurasi 1 tahun lamanya……..hasilnya jauh dari apa yang diharapkan..rasanya ramai peserta yang sudah fedup dengan cara itu ( rasa-rasanya laaa ). Bila diperhatikan secara teliti ianya lebih kepada acara lawan iklan antara satu sama lain dikalangan para peniaga sahaja…heeee…heeeeeee. Hasilnya………..tidaklah setara mana pun….berdasarkan dari rekod group iklan yang lepas-lepas ( milik sendiri ) dan yang admin buat sendiri untuk tujuan analisis ( untuk kesan aktiviti online scammer, teknik dan macam-macam lagi ), dengan kapasiti peserta 560 orang ( ikut tarikh posting ini dimuat naik )….sehingga kini tiada sebarang sale yang berjaya dibuat pun…..heeee…heeeeeee….jadinya, konsep yang sebagaimana perlu diadoptasikan?…..

Ini pulak cadanganya….

Boleh try guna konsep GROUP PERBINCANGAN ( topik ikut keperluan ) + IKLAN BERJADUAL. Ada sesetengah group hanya membenarkan perbincangan semata-mata dan ada pulak yang fokus kepada iklan 100%. Terus terang admin katakan konsep sebegini akan membosankan setiap members di dalam group itu sendiri ( mula-mula okay dan lama-kelamaan lemau ). Seharusnya group perlu ada 2 kemudahan tersebut agar tidak membosankan dan jika dapat + aktiviti offline lagi menarik. Contohnya yang admin selalu jumpa, group FB dengan kapasiti 65 ribu members….tak sampai 1% aktifnya dan ada sesetengah dari group sudah jadi group hantu, yang mana tidak dikunjungi oleh members groups itu sendiri disebabkan bosan dengan konsep yang dipraktikkan. Heee…heeeeee..

Emmmm, karangan akan bersambung bila ada kelapangan dan harap maklum kepada admin group dengan adoptasi yang membosankan.

Sekian terima kasih dan selamat majujaya.