Posted on

Bitcoin Exchange Malaysia

bitcoin malaysia

Assalamualaikum dan salam hormat,

Buat masa  ini untuk urusan bitcoin exchange, pengguna di Malaysia banyaknya akan guna platfom third party dan kebanyakkanya, kemudahan pembayaran untuk urusan jual beli bitcoin tidak begitu user friendly.

Dekat sebulan lebih admin proses dan kaji benda ni dan hari ini ( laptop pulak jahanam ) baru dapat release keputusanya. Untuk rakyat Malaysia yang tahu tentang bitcoin, suka bitcoin, minat setengah mati dengan bitcoin ( cryptocurrency ) dan yang baru nak berjinak-jinak dengan dunia bitcoin boleh lah try guna benda ini iaitu “decentrelized bitcoin exchange”. Aplikasi ini berkonsepkan open source ( admin layann open source ni dekat 10 tahun dah ). Menggunapakai konsep P2P dan perlu di pasang pada komputer masing-masing  sebagai aplikasi pelanggan atau juga server ( siapa pernah guna bittorrent, depa tau fungsi benda ni ).

bitcoin malaysia

Tujuan benda ini diangkat naik adalah untuk mengekalkan identiti bitcoin itu sendiri dari penguasaan operasi centralize ( orang tengah ) dan juga menutup pintu privacy setiap peserta. Jadinya sekarang ini, setiap operasi jual beli bitcoin hanya melibatkan PEMBELI dan PENJUAL sahaja secara langsung. Untuk mengelakkan dari sebarang unsur penipuan transaksi, sistem keselamatan 3 signature diperkenalkan ( kena tanya admin hal ini ).  Selain dari itu, yang bestnya jual beli bitcoin juga boleh dibuat dengan mudah menggunapakai kemudahan local perbankkan yang sedia ada ( by cash pun sistem ini boleh layan ). Apa macam best tak?…

Tanpa exchange yang mantap, bitcoin tidak akan bersinar dan kenapa kita perlu bergantung harap kepada duit kertas yang bersandarkan kepada nilai duit kertas negara lain ( salah satu bentuk penjajahan ). Dengan aktifnya bitcoin exchange, secara halusnya masalah currency exchange selesai………berminat ingin tahu bagaimana untuk mengaplikasikan kemudahan ini?, sila whatsapp/telegram pihak admin ditalian 01132229401.

Sekian terima kasih dan selamat majujaya.

P/s: Nak sekat bitcoin punya operasi?……..memang susah kerana ianya sistem decentrelized…..dan disokong kuat oleh populasi penduduk di Dunia. Kerajaan China pun dah rasa kesan benda ini…dan matawan YUAN tergugat sudah………

 

 

Posted on

Bitcoin VS Emas Fizikal

bitcoin malaysia

Assalamualaikum dan salam hormat,

Emmmmmm………..admin menggunapakai kedua-dua platfom tersebut buat masa ini dan setiap satu darinya mempunyai peranan masing-masing dan kedua-dua platfom tersebut juga ada kekuranganya masing-masing. Jadinya kena pandai adjust ikut keperluan masing-masing. Buat masa ini nak lawan banding antara satu sama lain memang tak boleh laaaa dan depa dua ni pulak tidak ada pilihan lain, melainkan terpaksa memperhambakan diri mereka dan terpaksa untuk berkerjasama antara satu sama lain supaya dapat dimanfaat oleh tuan punya badan laaa jawabnya ( anda / admin ).

Ini Cara-Caranya Admin Mengaplikasikan Dua Benda Ini

Emmmm, buah mola admin try platfom emas fizikal terlebih dahulu dan itu pun selepas sekian lama fall in love dekat ASNB ( lokasi kembang biak duit trusted paling rare dan beribawa ). Rasa-rasa macam tak berapa nak cun pulak dah ( sebab benda ni ini ada hubung kaitnya dengan keadaan ekonomi semasa ) dan selepas pada itu, admin tranfers pulak sebahagian dari nilai kekayaan yang dimiliki ( bukan juta-juta pun hanya ribu-ribuan sahaja ) yang mana masih dalam bentuk nilai RM ke platfom emas fizikal ( bukan let go semua sekali naaa ). Masa beli emas tempoh hari harga sekitar RM120 ke RM 121 macam tu untuk 1 gram ( laaa ni tak dapat dah harga tu ). Emmm harga beli okay dah, tetapi 3 ke 4 bulan macam tu baru tau ada masalah kecairan untuk tukar emas fizikal ni ke duit kertas pulak agak rumit ( hal kecik saja ni ) dan time ni admin beli kijang emas ( dah let go ). Nak kena cari pajak gadai pulak baru boleh dapat cash dan kalau nak jual pulak harga yang dibeli kebanyakkanya depa akan ambil lebih rendah berbanding harga semasa ( ini yang tidak berkenan ). Emmmm……bila pajak pulak akan dapat 65% ke 70% sahaja dari nilai marhum yang sebenar. Dah dapat dapat cash sah-sah nak kena himpun duit pulak untuk tebus benda yang dipajak tadi. Pulakkkkkk…….dan ini laaa kelemahan yang ada. Bukan semua pajak gadai yang diiktiraf terima emas secara pukul rata kebanyakkanya bersyarat dan dari segi untuk dijadikan bahan simpan nilai duit kertas tu memang cantik dah tetapi tiada tahap kecairan yang tinggi pulak dan yang ini buat spoil sikit ( kena buka satu platfom untuk transaksi guna emas ni tapi siapa yang nak buat pulak ). Kecairan ni penting sebabnya untuk dijadikan sebagai alat petukaran bila perlu dan bila admin perati balik, emas ni sesuai diguna sebagai alat simpanan berbentuk pelaburan tetap sahaja kerana susah nak dicairkan ( proses agak rumit jadinya susah laaa nak habis dan itu tujuanya ). Heeeeee…heeeeeeeee…..selamattttt dan kisah bab emas ini panjang lagi….emmmmmmm info berikutnya boleh usha dekat google.

Bitcoin

Bitcoin pulak, admin perati lama dah benda ini sejak dari harganya sekitar USD 400 macam tu sehingga meninggkat naik ke USD 1000++ baru lah tergerak hati untuk terlibat sama. Buat masa ini fungsinya sekadar dijadikan sebagai alat jual beli bagi peringkat international sahaja dan ianya tidak terlebih dari itu. Feenya murah berbanding lain-lain kemudahan payment gateway yang sedia ada dan untuk dijadikan sebagai alat simpan nilai dan pelaburan pun sesuai juga. Bila operasi bitcoin ini telah berkembang biak dengan suburnya di Malaysia nanti, barulah admin akan menggunakanya sebagai alat pertukaran secara besar-besaran di peringkat local. Time tu duit kertas rasanya orang tak guna sangat dah dan kalau guna pun seingat admin  dengan jumlah yang sangat sedikit ( bitcoin bergerak dengan begitu pantas dan jangan pandang sebelah mata naaa ). Transaksi bitcoin per day untuk tahun 2017 mencecah $260M, emmmm dan per minit $180K dengan peningkatan ketara sebanyak 118%.

Susahnya nak sekat bitcoin, macam video dekat bawah

 

Secara kasarnya, untuk kaki travel, yang nak lari dari masalah currency exchange dan yang nak cari alat pertukaran global yang lebih syok boleh saja simpan duit yang berlambak itu dekat bitcoin. Ianya boleh saja gunakan di mana-mana saja di seluruh Dunia apabila perlu dengan kadar fee yang sangat menjimatkan dan untuk manusia yang ALLAH anugerahkan dengan harta kekayaan melimpah ruah, boleh saja simpan sebahagian darinya dalam bentuk emas fizikal dan sedikit darinya yang tersisa di dalam akaun bitcoin. Untuk emas fizikal  boleh dijadikan sebagai harta karun tersimpan di dalam Malaysia. Mana tau ada cita-cita untuk travel secara tetap keluar negara ka dan harta karun tadi boleh digunakan semula jika berlaku kecemasan dikemudian hari nanti apabila berhajat pulang  ke Malaysia semula….heeee..heeeee….dan bitcoin sudah tentu boleh dijadikan sebagai bekal untuk travel( nak isi banyak mana dalam akuan pun tak ada hal dan boleh melepasi sempadan antara negara tanpa halangan. Apa macam? ada rasa macam berminat tak?….heeeee…heeeeee.

Wowwwww hari ni karangan agak panjang, emmmmm sambung lain kali pulak.

Jika ada sebarang pertanyaan yang berkaitan, boleh whatsapp/telegram ketalian 011 3222 9401.

Sekian terima kasih dan selamat majujaya.

P/s: emmm buat masa ini, bitcoin adalah digital currency. Jika ada tawaran pelaburan yang menjanjikan bulan dan bintang. Sila selidik terlebih dahulu kesahihanya….emmm bitcoin ada exchangenya sendiri tetapi transaksi dekat sini agak high risk. Bitcoin juga instrument pelaburan jangka panjang yang menguntungkan …..heee…heee.

 

Posted on

Bitcoin Malaysia

Assalamualaikum dan salam hormat,

Heeee…heeeeeee, saja jaaaaaaaa……….try guna keywords bitcoin Malaysia. Tujuanya untuk letak dekat page depan sekali di dalam senarai search engine dan yang paling penting untuk tarik trafik ke blog ini dan itu motif tersangkutnya. Hee…heeeeee.

Tetapi cerita bitcoin Malaysia memang ada pun dekat blog ini. Adakah anda seorang pengguna, pengamal atau pemilik mesin bitcoin?. Tahniah admin ucapkan kepada anda dan Malaysia perlu lebih banyak pengguna bitcoin dan perlu aktif seperti market bitcoin di China. Mereka siap ada exchange lagi ( seperti Bursa Malaysia ).  Pengaruh transaksi harga bitcoin dari China agak kuat sekarang ini sehingga boleh menentukan kadar turun dan naik harga bitcoin sedunia. Bagaimana dengan Malaysia?.

bitcoin malaysia

Emmmmmm, Market Malaysia masih  malu-malu dan masih belum bersedia untuk menerima kemasukan bitcoin secara besar-besaran. Tetapi dah ramai yang guna benda ni sebenarnya di Malaysia. Bitcoin adalah DIGITAL CURRENCY, ELECTRONIC MONEY ( guna teknik encryption yang komplek ). Kena guna cip encryption yang laju dan mantap untuk proses pengesahan setiap transaksi ( cip CPU komputer yang super pun tidak relevan lagi untuk tampung proses ini ). Dulu admin ingat bitcoin ni EMAS MAYA ( time bangang  ), lepas buat kajian mendalam ianya bukan lah emas tetapi hanyalah DIGITAL CURRENCY ( cryptocurrency ) yang boleh di percayai seperti FIAT MONEY ( duit kertas bercetak yang kita guna pada hari ini ). Yang bestnya bitcoin ini adalah, ianya tidak dikawal oleh entiti tertentu dan ianya bersifat global transaksi dengan kos fee yang cukup menjimatkan. Heeee..heeeeeee, dekat sini pun dah boleh  nampak kelebihanya. Solusi terbaik untuk mengatasi masaalah currency exchange rate buat masa ini adalah dengan menggunapakai bitcoin sebagai alat pertukaran antarabangsa dan kita sebenarnya tidak perlu lagi kepada fiat money jika tahap kepengunaan bitcoin ini meluas serata alam. Jadinya, buka account bitcoin sekarang!.

Buat masa ini agak sukar untuk menyekat dan menghalang wabak bitcoin ini merebak kerana ianya bersifat INDEPENDENT, BEBAS dan LUAS KAWASAN JAJAHANYA. Mau tidak mau, terpaksa terima kehadiranya walaupun ada yang akan tersiksa nanti ( sistem mencekik darah tak akan bertahan lama ). Yang paling admin suka, ianya tersangat lah rahsia dan tidak ada sesiapa pun yang akan tahu berapa banyak bitcoin yang kita ada selagi ianya tidak dibocorkan kepada umum.

Admin sambung karangan ini dilain tahun pulak dan yang selebihnya, sila pergi cari sendiri. Bagi yang nak tau cara buka akaun bitcoin yang free itu, boleh whatsapp/telegram admin di talian 011 3222 9401.

Sekian terima kasih dan selamat majujaya.