Posted on

Pengalaman Trading Bitcoin Dan Altcoin

Assalamualaikum dan salam hormat,

Karangan ini dimuat naik untuk kegunaan newbie. Jika ada yang bercadang hendak berjinak-jinak dengan dunia trading bitcoin dan altcoin boleh laaaa baca karangan pendek ini. Karangan ini tidak terlibat dengan aktiviti mining. Pesan siap-siap naaaaa….( mining lain kali cerita ). Emmm, karangan dalam konsep klu dan bukanya kisah lengkap tetapi akan bersambung-sambung bila perlu sahaja.

Banyak benda nak kena tahu ni….

Bajet permulaan  untuk aktiviti trading RM100 sahaja. Buah mula, bitcoin yang pertama kali dikumpul melalui beli secara direct dari local bitcoin miner ( jumpa dalam FB ). Waktu mula keterlibatan, semua operasi adalah secara R&D dan try and error sahaja. Untuk kes admin, buah mula untuk kenal bitcoin dan terlibat dengan aktiviti trading memangggggggg agak sukar sebagai seorang newbie dan banyak benda kena ambil tahu dan banyak benda yang admin tidak tahu kerana cryptocurrency ni benda baru naik ( benda baru up dan info tidak banyak ). Wallet pertama yang digunapakai untuk tujuan simpan bitcoin dari dulu sampai sekarang adalah electrum ( offline wallet ). Nak survey tentang wallet ni pun admin kena ambil masa berminggu-minggu jugaaaaaa baru jumpa ( implikasi jika kededut nak invest duit untuk dapatkan ilmu ). Untuk trade pulak admin akan guna c-cex, poloniex dan luno. 3 tempat ini tak banyak karenah verifikasi, jadinya dekat 3 tempat inilah admin akan menghabiskan masa ketika trading ( verifikasi ni agak leceh sikit sebab terpaksa mendedahkan maklumat peribadi ) Admin tidak berapa berkenan hal-hal berkaitan verifikasi ni semua ( untuk akta AML dan KYC ).

Keuntungan pertama yang diperolehi

Bulan pertama aktiviti trading admin kaut untung dalam $20 ( setiap trading semuanya untung )…heeee…heeeee. Penat juga dibuat nya dan satu hari admin akan buka 4 ke 5 open position untuk trade. Bila dah dapat untung………….admin akan jual dan tak adanya nak tunggu sampai berbakul-bakul…….untung sikit pun admin akan juaaaaal…target 8 ribu ke 10 ribu satoshi macam tu….heeee….heeeeee. Antara masalah yang akan selalu buat kacau ketika trading sedang dijalankan adalah perasaan was-was. Hal ini akan menyebabkan satu open position pun tidak akan mampu dibuat bila sudah terkena kacau dengan penyakit was-was ini dan bila tiada open position baru yang mampu dibuat makanya proses untuk melipatgandakan keuntungan pun akan terbantut lahhhh jadinyaaaaaaaaaaaaa. Emmmmm, nak tau macam mana rasanya kena kacau dengan benda ni?………..Jika nak tau, kenaaaaa lahhhhhhhh masuk market dan jadi trader bitcoin dan altcoin dan mula trade dari sekarang. Benda ni memang dia akan mai kacau punya…..tak payah panggil, nanti dia akan mai dengan sendirinya……heee…heeeee….

Antara kejadian-kejadian yang berjaya dikesan

Setiap open position biasanya akan melalui fasa turun dan naik harganya….berdasarkan pengalaman admin ketika trading cryptocurrency, tempoh hold ( untuk cryptocurrency tidak berapa nak glamour ) paling lama 3 minggu harga market akan recover dan untuk bitcoin pulak, paling lama admin biasa hold 2 minggu ( lama sebab volume saiz kecil nak bagi ngam dengan profit ) untuk saiz mega volume admin hold 1 ke 2 hari paling lama sebelum take profit untuk dimanfaatkan sepuas-puasanya dan banyak lagi sebenarnya jika nak taip masuk.

 

Nak kena belah dulu………

Karangan terbantut nampaknya sebab dah kena kacau, jadinya admin sambung karangan ini dilain kali pulak. Untuk generasi terkini, jika berhasrat nak jadi jutawan melalui jalan pelaburan yang lebih cepat dari emas, stock market, unit amanah, forex dan hartatanah. Melabur lahhhhhhh dalam dunia cryptocurrency terutamanya bitcoin. Itu merupakan salah satu daripada cryptocurrency yang paling glamour dan yang paling tepat sekali untuk dibuat pilihan. Contoh….contoh..contoh…..4 bulan lepas sebelum karangan ini dimuat naik harga 1 BTC( bitcoin ) / RM 5000++ sahaja tetapi lepas karangan ini dimuat naik harganya sudah mencecah RM18 ribu ++……heeee..heeee.

Sekian terima kasih dan selamat majujaya.

 

 

Posted on

Cara Mudah Kaut Untung Dekat Bitcoin Market

Selling bitcoin Malaysia

Assalamualaikum dan salam hormat,

Biasanya, bila harga bitcoin naik admin akan kata dalam hati “tungu harga murah sikit baru beli”…….dan sebaliknya pulak bila harga dah turun, admin akan kata dalam hati dengan nada yang lebih kurang sama juga ” harga akan turun lagi tuuuu ” dan tunggu duluuuuuuuuu.

Jika sudah terkena penyakit was-was

Kesudahanya, melepas semua peluang-peluang yang ada. Emm……….hal ini disebabkan admin telah terkena dengan penyakit was-was. Penyakit ini telah mengusai diri dengan rakusnya sehingga mampu mengawal diri admin sehingga menjadi seorang penakut ditahap melampau di tempat yang tidak sepatutnya. Jadinya, jika ingin terlibat di dalam dunia trading terutamanya yang melibatkan bitcoin. Penyakit was-was ini perlu di atasi dengan sebaik-baiknya terlebih dahulu. Sangat penting hal ini.

Bitcoin news

Cara berani mati

Bila masa boleh kaut untung dengan cara ini?. Caranya mudah sangat-sangat iaitu dengan mengambil tindakkan berani mati untuk membuka posisi baru dan mampu membuat keputusan  yang sesuai pada tahap berani mati sama ada untuk beli atau jual. Lepas tahap ini baru akan terperasan macam mana untung atau rugi tercipta. Bila terkena bab rugi, ini kena belajar bab sabaq dan masa pulakkkkkkkk…….heee..heeeeee. Banyak lagi sebenarnya………..

Boleh saja jika nak sedut ilmu ini secara instant, tapi bukan free naaaaaa.

Lain kali pulak sambung kesah yang tidak berkesudahan ni dan jika berhasrat untuk belajar cara trading like warrior yang tak takut mati, sila whatsapp/telegram pihak admin ditalian +6011 3222 9401.

Sekian terima kasih dan selamat majujaya.

p/s: admin freelance underground investor….ilmu yang diperturunkan tidak diberikan sijil dan yang segala bagai denganya….dapat ilmu trading sahaja….bab sijil tu boleh buat sendiri jika perlu….heeee…heeee.

Posted on

Harga Bitcoin Jatuh Tak Perlu Panik

Assalamualaikum dan salam hormat,

Untuk newbie ( sahaja ) yang terlibat dengan urusniaga bitcoin terutamanya ketika situasi harga bitcoin jatuh, sebagai seorang trader yang kental lagi handsome, kita tidak perlu panik dengan apa yang berlaku. Tengok patern harga bitcoin dekat bawah.

Bitcoin chat

Ceritanya begini

Buat masa ini, sebarang aktiviti yang menyebabkan harga jatuh adalah perkara biasa dan dari kejadian itu pulak akan lahir peluang-peluang menarik iaitu akan dapat kaut bitcoin pada harga diskaun. Bila masa harga bitcoin jatuh apa yang akan berlaku? hanya akan berlaku susut nilainya sahaja……bila sampai masanya nanti harga tu akan recover balik dan proses ini akan berulang banyak kali selagi market bitcoin ini wujud.

Sekian terima dan selamat menjadi trader bitcoin yang kental.

P/s; bitcoin……bitcoin…bitcoin……bitcoin…bitcoin…tetapi bila tiba saat itu dia tak akan recover balik dah dan hanya sekali sahaja akan berlaku perkara ini.

 

Posted on

Cara Kumpul Bitcoin Di Malaysia

bitcoin malaysia

Assalamualaikum dan salam hormat,

Bab ini penting sangat-sangat, iaitu cara untuk dapatkan bitcoin atau kumpul bitcoin. Ada banyak cara yang sebenarnya dan ianya bergantung kepada keperluan dan ikut kepakaran masing-masing dan karangan dekat bawah ikut pengalaman admin.

Guna cara macam ini pun boleh

Untuk yang ada bajet lebih boleh saja join bitcoin exchange atau bitcoin miner ( farm, pool atau cloud ). Manakala untuk yang cekap bab marketing pulak, boleh saja join ecommerce peringkat global guna platfom decentralized untuk jual services, produk fizikal dan apa saja lahhhh yang boleh dijual atau guna blog buat artikal menarik dan jual untuk dapatkan bitcoin pun bolehhhhhhhh ( admin layan cara ini juga ) dan yang paling senang sikit dan untuk yang tak suka menjual dan ada modal lebihan sikit-sikit tu, boleh try test skill trading dekat bitcoin exchange ( layan platfom decentralized cukup la ). Admin pun layan bitcoin exchange, tetapi layan untuk saiz kecik-kecik saja. Emmm yang terbaru admin tengok beli token ICO pun sesuai juga tetapi untuk kumpul bitcoin ikut jalan ini kena rajin buat analisis projek-projek yang diapungkan ICO nya ( maklumat berikutnya sila explore dalam internet ).

Cerita ni nampak macam mengarut sajaaaaa

Ada banyak cara lain lagi yang sebenarnya, tetapi bitcoin ni dia punya volatility sangat agresif dan turun naik harganya adalah sangat-sangat aktif dan jika cekap bab trading senang-senang saja boleh cekau bitcoin dekat sini. Harga boleh drop sampai boleh sakit jantung pun ada (jangan layan margin trading)…..heeeeee….heeeeee……………………macam tipu saja ( ini untuk geng bitcoin trading dekat  exchange yang selalu guna platfom third party dan layan margin ). Jika berhajat untuk pilih jalan selamat, sila guna konsep yang macam ini dan ianya sangat mudah, iaitu ” BELI TIME HARGA BITCOIN MURAH ATAU DISKAUN DAN HODL “. Bila masa nak dapat harga betul-betul murah?, time ada skandal besar-besaran dan bila harga dah naik, jual SEMUANYA atau SEBAHGIAN untuk dapatkan keuntungan. mampukah bitcoin melingkup?.

Ada lagi rupanya………

Agak sukar kerana ianya sudah mendapat tempat dihati populasi penduduk di dunia dan ianya akan menjadi ancaman kepada gold dan juga duit kertas. Emmmmmmm, paling tergugat adalah duit kertas itu sendiri. Dekat sini admin tak cerita dan tak bawa masuk pun bab nak dapat bitcoin kena join mana-mana pakej pelaburan yang ada tiket janji sekian-sekian dan dapat sekian-sekian bitcoin kan?. Emmmm mana-mana yang join pakej yang semacam tu anda mungkin akan menjadi mangsa seterusnya seperti pelabur dekat Mt. Gox, ETHTRADE dan Mycoin. Sila jauhi projek pelaburan yang sebegini dan 3 syarikat tadi terlibat dengan skandal bitcoin tahun 2014 dan 2017. Ada banyak cara lain lagi yang sebenarnya……….yang baiknya pilih yang lebih mudah dan yang lebih selamat. Untuk newbie perlu luangkan masa lebih sikit untuk study tentang bitcoin dan itu kuncinya untuk terus berjaya.

Lebih kurang macam tu laaa kisahnyaaaaa….

Tak payah panjang-panjang cerita, nak belajar trading guna centralized platfom atau decentrelized platfom?. Sila whatsapp/telegram pihak admin di talian 011 3222 9401. Yang tak bestnya tentang platform decentralized ini adalah ianya tidak begitu aktif dan yang aktifnya adalah platfom centralized seperti Poloniex, Bittrex, Coinbase dan banyak lagi.

Sekian terima kasih dan selamat majujaya semoga sempat menjadi warga bitcoin decentralized.

P/s: time harga tinggi, beli saiz kecik sudah laaa…heee..heeeee.