Posted on

Pengalaman Trading Bitcoin Time Market Drop

BTC-projected

Assalamualaikum dan salam hormat,

31/8/2017 market cryptocurrency terutamanya Bitcoin start drop secara agresif selepas melepasi harga tertingginya iaitu level USD5000 ( mau ingat time-time macam ini, biasanya market akan membuat pembetulan harga ). Next target USD10,000….

Beli pada harga diskaun………….

Pada level USD4000, cash yang admin standby sudah pun cerah sepenuhnya ( modal sejemput macam ni laa ) kerana telah digunakan terlalu awal untuk beli pada harga diskaun sekitar 0.5% dari harga jangkaan iaitu USD4000. Rupa-rupanya market masih lagi mempunyai hasrat untuk drop ke paras yang lebih rendah dari apa yang admin jangkakan. Malangnya admin tidak dapat menghidu kejadian tersebut sejak dari awal-awal lagi. Al-maklumlah admin bukannya pakar ramal seperti Nujum Pak Belalang…tu…heee…heeeee. Admin hanya guna stratergi pengurusan risiko sahaja dan tidak mampu untuk membuat sebarang prediction tepat untuk menentukan sejauh mana harga akan dan mampu menjunam ( dari penglaman lepas-lepas, prediction mengunapakai kaedah teknikal analisis hanya akan mendatangkan lebih banyak konfius )…. Jadinya admin tidak praktikkan cara tersebut.

Rugi 10% sahaja….dari 41%..

Hampir 41% juga market drop….heee…heee. Itupun, masih ada lagi dari kalangan traders yang membuat ramalan menggunapakai kaedah ilmu ramalan masa depan bahawa market akan drop lagi sehinga mampu mencecah level USD2000 ( mereka lupa stok Bitcoin terhad dan permintaanya tinggi )…Jadinya mereka pun tunggulah dan terus berharap…..last sekali pada tarikh 15/9/2017 market berpatah balik ke level USD4000 ( tarikh posting ini dimuatnaik ). Sepanjang market drop, admin hold ( 10% sahaja dari harga yang terjun ) semua open position yang telah dibeli. Tak lama mana pun, 7 hari macam tu saja tempoh menunggunya sebelum nilai BTC recovering semula.

Invest dekat altcoin sangat membosankan…

Untuk altcoin buat masa ini, admin rasa sangat tidak menarik untuk dibuat bahan pelaburan ( bukan semua naaa, ada 3 ke 5 altcoin boleh dinilai semula ). Bitcoin drop mereka drop, bila harga bitcoin naik mereka masih lagi terhegeh-hegeh mencari arah tuju sama ada untuk naik atau statik pada harga yang sama. Jadinya agak membosankan jika invest pada benda yang banyak bergantung kepada sesuatu coin lain tetapi tidak aktif pada hari yang sepatunya. Jangan cari penyakit dan boleh mendatangkan kebosanan….heee….heeee.

Blahhhh dulu naaa…. dan admin nak kena sambung buat  R&D untuk vitamin rambut pulak.

Sekian terima kasih dan selamat majujaya.

P/s: Bab basic jangan tanya banyak-banyak sebab benda tu boleh dapat free dalam internet dan kena rajin cari. Tak boleh makan suap selalu….tak baik untuk kecerdasan minda.

 

Posted on

Semua Pakat Bercerita Tentang Bitcoin

BTC-projected

Assalamualaikum dan salam hormat,

Bitcoin adalah port baru untuk tambah income ( ibu cryptocurrency ) sebab itu nama bitcoin semakin hari semakin popular.

Sejarah perjuangan Bitcoin….

BTC-projected

Japan telah menguasainya….

Japan has risen above the U.S. in the worldwide rankings for the largest bitcoinexchange market. The country now accounts for roughly 48 percent of the global market share, reaching a high of 51 percent over the weekend. Chinese traders have already moved to Japan.

Yang telah pun berlaku….dan akan berlaku…

Invest RM5000 bulan 4/2017…….terkini ( ikut tarikh posting ini dimuat naik ) dah jadi RM16,600 dan pernah cecah RM20,000 ribu ( sila kira sendiri berapa ribu dah untung. Teknik beli dan simpan sahaja ) sebelum drop hampir 40% dari harga tertinggi yang pernah dicatatkan ( rujuk poloniex exchange ). Tidak dinafikan, memang sangat menguntung bagi yang tau ambil peluang. Emmmm….untuk rekod rujukan masa depan newbie, harga jangkaan yang bakal terjadi dari pengtaksub bitcoin untuk masa akan datang adalah USD10,000 lebih kurang macam tu laaaa…………emmm, harga Bitcoin akan meroket dan itu harga anggaran selepas meroket. Heeeee….heeeeee dan jangkaan tadi untuk unjuran harga yang akan berlaku bagi tahun 2018/2019. Jika ada bajet berlebihan, elok lahhhh dilaburkan sebahagian darinya ke dalam Bitcoin.

Sekian terima kasih dan selamat celik bitcoin.

P/s: Jika modal kecil, buat group laaaaa 5 ke 6 orang. 1 kepala invest RM5000 ka…..itu haaa caranya yang paling santai. Konsepnya beli dan simpan sahaja, bila dah untung ketat-ketat..jual sebahagian…. apa nak ditunggu lagi kan…..market voletile dan tak perlu risau.

 

Posted on

OpenBazaar 2.0

Assalamualaikum dan salam hormat,

Benda ini adalah platfom jualan bersifat decentralized, P2P, open source dan support bitcoin sebagai terms of payment.

Pintu masuk ke market international…….

Boleh iklan apa saja yang kita suka dan kosnya adalah percuma. Apa macam…………. rasa-rasa macam menarik tak?. Salah satu dari jalan yang ada untuk kumpul bitcoin melalui cara jual produk fizikal, services dan segala bagai lagi yang boleh….emmmmmm OpenBazaar adalah salah satu dari pintunya untuk masuk ke pasaran antarabangsa. Tak mau laa buat karangan panjang-panjang…….try dulu baru tau hasilnya. Emmmm…buat masa ini masih malu-malu lagi.

Maklumat lanjut berkenaan benda ini, sila rujuk https://www.openbazaar.org

Sekian terima kasih dan selamat majujaya.

 

Posted on

BTC, ETH, LTC, BCH, ZCASH

Assalamualaikum dan salam hormat,

Itu haa…………..5 jenis cryptocurrency yang telah pun dipilih secara halus oleh pihak admin untuk tujuan trading sejak dari bulan 3/2017 sehingga laaaahhhhh tarikh posting ini dimuat naik. Yang paling disukai oleh pihak admin adalah BTC dan no 2 jatuh kepada ETH. Keennaaaapaaa pulak itu yang dipilihnya?.

Image dekat bawah ni, sakan juga provokasinya…heee…..heeeee..

https://pbs.twimg.com/media/DJDBW7hUMAAwzeF.jpg

Kerana benda-benda ni laaaaaa……..

  1. Populariti
  2. Kestabilan untuk jangka masa panjang
  3. Projek yang didukung disebalik adanya sesuatu token cryptocurrency
  4. Volatiliti dan tak ada yang ini batal semua hasrat
  5. Aktif dan yang ini laaa alasan kuat yang perlu ada jika terlibat dengan aktiviti trading
  6. Disokong oleh komuniti open source yang aktif membuat penambahbaikkan setiap masa sehingga menjadikan sesuatu token itu bertambah menarik
  7. Dan beberapa hal lagi akan dimuat naik bila perlu sahaja……….

Keuntungan follow volume yang digunakan…

Target permulaan tak banyak, sekitar 5 USD sehari ( bajet cukup-cukup makan sahaja ). Sasaran utama adalah 5 cryptocurrency yang tersenarai dekat atas tadi sahaja. Jumlah keuntungan tu kena follow volume fund yang digunakan, bajet besar pump masuk pun besar dan bajet sejemput pump masuk pun sejemput saja laaaaaa. Projek ini admin target untuk setahun yang mendatang 1 hari USD 50…………..Disokong oleh stratergi khas untuk trade dan ianya tidak bergantung 100% kepada bacaan teknikal analisis. Al-kisahnya harga stratergi khas tersebut sekarang ini bernilai BTC 1.5 ( ikut kemampuan terkini ) lebih kurang macam tu laaaaa……………….

Kena pandai ambil peluang yang ada…..

Masalah minyak naik tak mau turun-turun, bajet lari, harga barang mahal, GST 6%, masalah currency exchange, susut nilai duit kertas, inflasi tidak terkawal, susah nak dapat kerja part time dan segala bagai hal lagi……………admin sarankan supaya luangkan masa untuk ambil tahu tentang kegunaan cryptocurrency terutamanya bitcoin dan cara gunanya sekali. Tak rugi…..nak habaq bagi. JIika ambil pendekatan untuk join group pelaburan, itu admin tidak mau terlibat sama dan TIDAK BERMINAT untuk ambil tahu tentang hal itu dan harap maklum.

Sekian terima kasih dan selamat mencuba.

 

P/s: Tak tau kena tanya bukan buat-buat pandai…..tetapi kan…boleh juga jika nak guna cara tu pun….mampukah bitcoin mempengaruhi 50% jiwa-jiwa orang Malaysia……heee…heee…

 

Posted on

Lawan Kepada Google Search Engine

Assalamualaikum dan salam hormat,

Google search dah ada pesaing dan pesaing tersebut menggunapakai teknologi yang berteraskan blockchain ( ethereum ) dalam usahanya untuk mengurangkan kuasa monopoli google terhadap search engine yang pada masa ini telah menguasai hampir 77% global market share yang datangnya dari pengguna desktop dan 96% pulak dari pengguna mobile. Keuntunganya yang mencecah hampir $100 billion dengan purata carian berjumlah 5 billion setiap hari.

Ini yang sering berlaku….

Nak tahu kenapa ranking di dalam senarai google search engine selalu ghaib?, ini haaa kisahnya. Sejak google search engine mengambil alih kuasa gatekeeper global hal ini kerap berlaku dengan alasan algoritham berubah. Kesan dari aktiviti ini admin hilang 80% kuasa organik search engine walaupun telah memparktikan etika seo yang telah digariskan oleh pihak Google. Semua itu hanya lah permainan disebalik nama algoritham terhadap pengamal organik search sahaja. Telah sedia maklum organik search sangat berpengaruh di dalam senarai search engine sampai bila-bila pun. Dekat bawah tu kata-kata dari pesaing yang mencipta search engine alternatif untuk bersaing dengan Google.

“There wasn’t any real recourse and we were shut out,” he said. “We kept on getting bumped to webmaster help lines. People were telling me Google is always right and you must have screwed something up.”

Maka lahirlah……

Maka lahirlah PRESEARCH sebagai projek yang bersandarkan kepada kekuatan teknologi blockchain dengan pelbagai insentif menarik kepada pengguna search engine itu nanti ( fasa pertama bulan SEPT 2017 akan dilancarkan ). Admin sarankan kepada para blogger dan pengguna internet dimasa akan datang sudi-sudilah meluangkan masa untuk menjadi pengguna dan memberi sokongan padu terhadap PRESEARCH demi menghapuskan kuasa monopoli untuk mengembalikan hak sebenar pengguna internet ( pada asalnya internet itu decentralized ) dari sesetengah pihak yang berkepentingan peribadi yang melampau-lampau.

Mereka suka sembunyi maklumat…ikut sedap mereka

Buat masa sekarang pihak admin layan Duckduckgo search engine sebagai alternatif untuk mencari pelbagai lagi maklumat tambahan yang kebanyaknya telah disembunyikan oleh pihak Google dari pandangan umum…..Google menggunakan kuasa monopoli algoritham nya untuk tujuan tersebut. Penguna internet perlu sedar tentang hal ini……

Insentif menarik dari Presearch

Join Presearch, jika berminat untuk menjadi sebahagian daripada pelabur kepada projek tersebut dan admin nampak projek ini ada potensi masa depan yang sangat cerah.

Sekian terima kasih dan selamat majujaya.