Formula Cara Simpan Duit

Assalamualaikum dan salam hormat,

Setiap hari buat simpanan untuk diri sendiri terlebih dahulu untuk,

  1. Simpanan ASAS ( untuk kegunaan pembayaran bil, sewa dan sebagainya ) yang perlu dibayar apabila cukup bulan.
  2. Simpanan jangka masa panjang dan tetap ( untuk beli rumah, kereta, pendidikan, gajet, emas, melancong dan sebagainya ). Simpanan ini untuk kegunaan tempoh-tempoh tertentu. Biasanya 1 tahun ke atas. Lokasi tempat simpanan yang disarankan adalah ASB dan lain-lain( tempat susah untuk bawa keluar duit ).

Contoh yang diaplikasikan oleh pihak admin

SIMPANAN ASAS SIMPANAN TETAP
SIMPANAN HARIAN RM 14 RM 30
TEMPOH SIMPANAN 30 hari 360 hari
JUMLAH RM 420 RM 10,800
PROJEK Utiliti bil, sewa Beli motor, sekolah anak, beli emas

Cara-cara untuk mengaplikasikanya

  1. Kira kos simpanan asas yang perlu dibayar setiap bulan dan di bahagi dengan 30 hari kemudian rujuk jadual diatas.
  2. Untuk kos simpanan tetap, sila kira untuk keperluan masing-masing dibahagi dengan tempoh simpanan yang diperlukan. Tempoh simpanan tetap boleh menjangkau sehingga 10 tahun ++ mengikut keperluan sesuatu projek.

Contoh simpanan tetap untuk projek beli kereta

SIMPANAN TETAP
SIMPANAN HARIAN RM 24.50
TEMPOH SIMPANAN 540 hari
JUMLAH RM 13,230
PROJEK Beli kereta terpakai kondisi 70/100

Contoh simpanan tetap untuk beli smartphone

SIMPANAN TETAP
SIMPANAN HARIAN RM 5
TEMPOH SIMPANAN 360 hari / 12 bulan
JUMLAH RM 1800
PROJEK Beli smartphone xperia Z3 / RM 1775

Kenapa mudah sangat?

  1. Yang sebenarnya teknik ini mampu untuk menutup kebocoron kewangan akibat tidak diurus dengan betul dan ini cara paksa untuk mendisiplinkan diri di dalam bab pengurusan kewangan.
  2. Formula ini sesuai untuk semua lapisan masyarakat dan tidak kira apa jua level pendapatan. Paling sikit simpanan yang boleh dibuat RM 1 sehari ( sikit sangat ), RM 5 rasanya yang paling sesuai untuk simpanan setiap hari bagi yang kekurangan bajet.

Tempat simpanan yang disyorkan

  1. Untuk simpanan asas, boleh simpan di mana-mana bank, peti besi dan peti tunai. Dalam dompet duit tidak boleh sama sekali.
  2. Untuk simpanan tetap, buat masa ini ASB adalah tempat yang paling sesuai. Tabung haji dan lain-lain tempat yang mempunyai latar belakang perkhidmatan yang cemerlang juga sesuai. Yang penting simpanan selamat dan sukar untuk keluarkan duit selagi belum cukup masanya.

Amalkan formula yang disarankan tadi sampai bila-bila. Insyaallah anda akan bebas dari masalah kewangan. Tidak dapat setiap hari, simpan lah seminggu sekali, tidak dapat seminggu sekali, simpan lah sebulan sekali, tak dapat sebulan sekali simpan lah setahun sekali ( setahun sekali adalah selemah-lemah simpanan ).

Jika ada sebarang pertanyaan yang berkaitan atau perlukan bantuan sila whatsapp/telegram/wechat/viber/line/ sms pihak admin yang bertugas di talian +6 01132229401.

Sekian terima kasih dan selamat mencuba.

P/S: Hakcipta terpelihara. Tidak dibenarkan mengeluar ulang mana-mana bahagian artikel dalam apa jua bentuk dan dengan apa cara sekalipun tanpa mendapat keizinan dalam bentuk tulisan atau secara lisan dari penerbit.

Follow my latest project:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *