Mengurus Sumber Pendapatan Cara Bijak

Assalamualaikum dan salam hormat,

3 ke 4 hari lepas, terbaca satu artikal yang sangat menarik dan patut diaplikasikan sebagai rutin di dalam kehidupan seharian.

Ceritanya berkisar tentang cara mengurus sumber pendapatan dari harian, mingguan, bulanan dan tahunan. Bagaimana caranya?. Al-kisahnya macam ini,

  1. Pendapatan harian ( juai air tepi jalan, nasi lemak, cucoq segala bagai, burger dan banyak lagi yang anggaran pendapatan bersih sehari di bawah RM100. Beda buat isi minyak motor dan minum kopi belah petang jadi laa ).
  2. Pendapatan mingguan ( contohnya ambil upah potong rumput, buat tuisyen dan macam-macam kerja lagi dan biasanya projek ini dibuat time cuti hujung minggu ).
  3. Pendapatan bulanan ( kutip sewa rumah, sewa kedai kalau ada dan gaji kalau kerja dengan orang mana tau jadi pak gad belah malam tunggu tapak pembinaan ).
  4. Pendapatan 3 bulan sekali ( contohnya untung jual beli saham ).
  5. Pendapatan 6 bulan sekali ( sama macam pendapatan 3 bulan sekali, jika terlibat di dalam bidang pertanian memang luas lagi skop kerja dan habuanya ).
  6. dan pendapatan 1 tahun sekali ( contoh paling senang kutip bonus dan dividen dari ASB, Tabung Haji dan banyak lagi tempat-tempat pelaburan yang mantap ).

Itu semua panduan ringkas dan boleh dijadikan contoh draf plan yang tersusun bagi projek anda. Jangan lupa teknik simpan duit yang berkesan harus diaplikasikan bersama-sama dengan teknik tadi, baru dapat hasil yang lebih mantap.

Sekian terima kasih dan selamat mencuba.

p/s: lambat kena tinggai dan teknik di atas tidak sesuai untuk diaplikasikan oleh manusia penyegan, banyak cakap dan baloq liat.

LAGI KESAH MENARIK UNTUK DIBACA

  • Ilmu Supaya Tidak Mudah BankrapIlmu Supaya Tidak Mudah Bankrap Tak mau bankrap atau pupus sumber pendapatan, boleh try cara ini. Sekurang-kurangnya kena standby 4 atau 3 pintu masuk untuk dapatkan […]
  • Cara Buat Burger Yang SedapCara Buat Burger Yang Sedap Jumpa resepi buat burger sampai sedap pulak, yg ini content copy & paste. Siapa berminat boleh copy dan cuba buat sampai jadi.
  • Cara Manipulasi Emas, Ar-Rahnu Dan Cara Simpan DuitCara Manipulasi Emas, Ar-Rahnu Dan Cara Simpan Duit Pihak admin menggunapakai 3 kaedah ini untuk keluar dari masalah kewangan. Benda simple dan mudah untuk diaplikasikan oleh sesiapa. Baca […]
  • Cara Mudah Untuk Bayar HutangCara Mudah Untuk Bayar Hutang Susah sangat nak bayar hutang sebab tak cukup bajet, sila cuba cara ini iaitu cara simpan duit + emas + Ar-Rahnu + perniagaan internet. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *