Posted on

Mengurus Sumber Pendapatan Cara Bijak

Assalamualaikum dan salam hormat,

3 ke 4 hari lepas, terbaca satu artikal yang sangat menarik dan patut diaplikasikan sebagai rutin di dalam kehidupan seharian.

Ceritanya berkisar tentang cara mengurus sumber pendapatan dari harian, mingguan, bulanan dan tahunan. Bagaimana caranya?. Al-kisahnya macam ini,

  1. Pendapatan harian ( juai air tepi jalan, nasi lemak, cucoq segala bagai, burger dan banyak lagi yang anggaran pendapatan bersih sehari di bawah RM100. Beda buat isi minyak motor dan minum kopi belah petang jadi laa ).
  2. Pendapatan mingguan ( contohnya ambil upah potong rumput, buat tuisyen dan macam-macam kerja lagi dan biasanya projek ini dibuat time cuti hujung minggu ).
  3. Pendapatan bulanan ( kutip sewa rumah, sewa kedai kalau ada dan gaji kalau kerja dengan orang mana tau jadi pak gad belah malam tunggu tapak pembinaan ).
  4. Pendapatan 3 bulan sekali ( contohnya untung jual beli saham ).
  5. Pendapatan 6 bulan sekali ( sama macam pendapatan 3 bulan sekali, jika terlibat di dalam bidang pertanian memang luas lagi skop kerja dan habuanya ).
  6. dan pendapatan 1 tahun sekali ( contoh paling senang kutip bonus dan dividen dari ASB, Tabung Haji dan banyak lagi tempat-tempat pelaburan yang mantap ).

Itu semua panduan ringkas dan boleh dijadikan contoh draf plan yang tersusun bagi projek anda. Jangan lupa teknik simpan duit yang berkesan harus diaplikasikan bersama-sama dengan teknik tadi, baru dapat hasil yang lebih mantap.

Sekian terima kasih dan selamat mencuba.

p/s: lambat kena tinggai dan teknik di atas tidak sesuai untuk diaplikasikan oleh manusia penyegan, banyak cakap dan baloq liat.

More from my site

  • Kisah Sakit Lutut Dan Cara Nak Bagi LegaKisah Sakit Lutut Dan Cara Nak Bagi Lega Kisah sakit lutut pulak dah.......ini pengalaman sendiri laaa dan boleh dijadikan bahan rujukan untuk mangsa-mangsa sakit lutut, sakit pinggang dan juga sakit belah tepi bagian paha.
  • Bitcoin Exchange MalaysiaBitcoin Exchange Malaysia Khusus untuk peminat dan bakal pengguna yang terpaksa layan bitcoin sebagai alat transaksi masa kini........mau tidak mau anda terpaksa terima gelombang bitcoin...heeeee....heeeeee....
  • Testing Iklan Berbayar Dekat FBTesting Iklan Berbayar Dekat FB Baru-baru ini admin try test buat 1 iklan dekat fb ads menggunapakai kaedah boost post. Respond okay dan admin telah berjaya mengumpul 152 like dalam masa 2 hari ( simpan p laaa, mana tau […]
  • Ilmu Supaya Tidak Mudah BankrapIlmu Supaya Tidak Mudah Bankrap Tak mau bankrap atau pupus sumber pendapatan, boleh try cara ini. Sekurang-kurangnya kena standby 4 atau 3 pintu masuk untuk dapatkan sumber pendapatan. Macam mana tu? Senang saja dan […]
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *