Posted on

Mining Bitcoin Boleh Untung Ke Tidak?

Assalamualaikum dan salam hormat,

Admin guna mesin old skool sahaja untuk aktiviti mining.  Guna mining rigs yang support CPU/GPU saja dan hanya itu sahaja yang termampu buat masa ini ( cara ni memang tak boleh belah untuk mining bitcoin dan memang tak boleh untung dan tak payah dok try ) power harshing rate sekadar 6h – 7h sahaja ( kuasa hashing dari CPU )….haaaaaa….haaaaaaaa..Untuk addon GPU belum buat lagi dan rasanya nak beli terus yang ready made saja nanti.

Mesin Mining AntMiner S9

Tapi admin buat juga aktiviti ini…itu yang mendatangkan sedikit kemuskhilan( bukan hanya ada satu jalan ). Dah tak untung buat apa nak buat kan?….aaahaaaa…orang bisnes tak akan buat sesuatu yang tidak mendatangkan hasil atau yang sia-sia melainkan ada sesuatu yang orang lain tidak tahu dan nampak disebaliknya.  Nak tau yang tu kena bayar ufti laaaaa. Heeee…heeeee. Okay, berbalik kepada hal mining bitcoin pulak, mesin yang sesuai ( yang boleh buat untung ) untuk aktiviti mining adalah dari jenis ASIC ( Application-specific integrated circuit). Apa brand pun tak kira, janjinya boleh mendatangkan hashing rate yang power seperti yang tersenarai dekat bawah.

Hash rate denominations

1 kH/s is 1,000 (one thousand) hashes per second
1 MH/s is 1,000,000 (one million) hashes per second.
1 GH/s is 1,000,000,000 (one billion) hashes per second.
1 TH/s is 1,000,000,000,000 (one trillion) hashes per second.
1 PH/s is 1,000,000,000,000,000 (one quadrillion) hashes per second.
1 EH/s is 1,000,000,000,000,000,000 (one quintillion) hashes per second.

Conversions

1 MH/s = 1,000 kH/s
1 GH/s = 1,000 MH/s = 1,000,000 kH/s
1 TH/s = 1,000 GH/s = 1,000,000 MH/s = 1,000,000,000 kH/s
and so forth

Lebih kurang macam ini laaa kisahnya…….

Emmm, kurang asam……………………. admin punya hashing rate yang super power tidak tersenarai dekat atas tu ( H )…..itu tandanya admin punya mesin power hashing rate nya adalah yang paling lekeh sekali tetapi tetap boleh digunakan untuk aktiviti pelombongan ( mining ). Asalkan mau mencuba, semuanya nanti akan jadi bolehhhhhhhhhhhh. Memandangkan mesin mining kita kena run 24 jam. Jadinya, kos elektrik pun akan meningkat dan part ini yang akan menentukan sama ada aktiviti mining ini boleh buat untung atau akan membawa kepada kerugiannya nanti. Tak mau cerita banyak, dekat Malaysia aktiviti mining memang boleh buat untung. Yang pentingnya saiz hashing rate nya mesti bersesuaian. Buat masa ini sebiji mesin ASIC jenama AntMiner S9 kosnya dekat RM 10 ++++ ribu macam tu ( kena rajin cari kot-kot boleh dapat yang tersalah diskaun ) dan bajet paling steady 6 bulan untuk cover kos mesin. Emmmm, bajet melombong dalam sebulan boleh dapat dalam BTC 0.5 / RM 3500 (rate semasa ) macam tu. Ini anggaran kasar pendapatan yang bakal dapat bagi sebiji mesin mining yang boleh beroperasi secara 100% dalam keadaan sihat. Kena diambil kira juga tentang gangguan yang mungkin berlaku seperti internet down, elektrik kena potong sebab terlupa nak bayar utiliti bil, atau adik beradik terlupa dan p tutup main switch dan macam-macam lagi kemungkinan yang mungkin berlaku. Semua itu bakal menjejaskan operasi mesin mining tersebut dan apabila operasi terganggu makanya incomenya nanti akan turut berkurang laaaaaaaa. Heeeee….heeeeeeeeeee.

Bukan pakar sangat pun, auta saja yang lain-lain tu…

Emmmmmmm, naik segan pulak nak mengarang panjang-panjang. Lagi pulak admin lebih suka kepada bitcoin exchange kerana dekat exchange lebih selesa. Untuk RM10k jika pegang konsep agresif, smart dan cepat bertindak, setidak-tidaknya BTC 0.7 ke BTC 1 boleh dapat dalam sebulan. Emmmmm rasanya lebih pun boleh dan kos elektrik RM 25 ja sebulan ( ini cerita trader duduk di kampung halaman laaa ). So yang yang lain-lain tu kena cari sendiri naaaaaaaa…….

Sekian terima kasih dan selamat majujaya.

P/s: kenapa aaaaaa admin buat kedua-duanya sekali?……..itu yang perlu diambil tahu.

More from my site

Belajar Trading & Invest Sampai Pandai

Cryptocurrency exchange adalah port baru lagi menarik untuk tambah pendapatan melalui online. Ini adalah pakej untuk BELAJAR TRADING, INVEST, SEDUT INCOME dari ZERO dan BUAT SENDIRI SAMPAI JADI. Pekej berkonsepkan BELAJAR SAMPAI PANDAI. Market aktif 24 jam dengan kadar penyertaan aktif 25k ke 14k pengguna setiap hari, boleh trade dan kaut untung sampai muntah hijau.

Sekian terima kasih dan selamat majujaya.

Berminat untuk terlibat sama?, sila whatsapp/telegram pihak admin di talian 011 3222 9401 atau sila masukkan alamat email yang aktif dan klik butang di bawah untuk urusan pendaftaran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *