Orang Malaysia Suka Shopping Online

Assalamualaikum.

Ini maklumat untuk kegunaan blogger yang selalu buat bisnes secara online. Maklumat ringkas ini diperolehi dari ecommerce.milo. Pengguna online di Malaysia yang terlibat seramai 626 orang dan hasilnya ada dibawah.

91% dari peserta yang terlibat suka shopping melalui online dan ketegori produk yang mereka suka shopping adalah elektronik, pakaian & aksesori, makanan, produk kecantikkan dan barang-barang rumah.

Kita tengok pulak bagaimana cara mereka shopping melalui online?

 1. 69% akan cari di Google search
 2. Direct terus ke laman web 58%
 3. Melalui Facebook 51%
 4. Rekomen oleh kawan 40%
 5. Melalui email 38%

Bila shopping mesti nak kena bayar kan?

 1. 75% lebih suka guna kemudahan kredit kad
 2. 67% akan guna online banking seperti Maybank, CIMB dan yang lain-lainya.

51% kaki shopping melalui online berumur 26 ke 35 tahun. ( prospek kuat shopping ). Groupon ( 69% ), Facebook ( 49% ) dan Livingsocial ( 38% ) mendapat faedah besar daripada sikap orang Malaysia yang suka shopping melalui online.

Emmm, ruang dan peluang cukup besar sebenarnya tetapi bagaimana untuk menembusi pasaran tersebut? emmmmm…….

Sekian terima kasih dan selamat majujaya.

More from my site

 • Rujuk Kes Penipuan Di Internet Dekat SiniRujuk Kes Penipuan Di Internet Dekat Sini Assalamualaikum tuan-tuan dan puan-puan, Kes ini  memang berat, iaitu menipu di alam maya iaitu di  internet.Ya untuk menipu di alam internet memang mudah dan senang sekali. Untuk […]
 • Berniaga Secara Online Atau OfflineBerniaga Secara Online Atau Offline Tidak perlu risau, dekat sini ada sedikit klu yang boleh diguna pakai untuk pilih perniagaan online dan offline yang sesuai.
 • Kepentingan sistem shopping cartKepentingan sistem shopping cart Asslamualaikum tuan-tuan dan puan-puan, Bertemu sekali lagi, untuk kali ini saya nak kongsi sikit tentang  kepentingan sistem shopping cart.Saya pasti masih ramai yang  belum tahu lagi […]
 • Cara Buat Duit Dengan BlogCara Buat Duit Dengan Blog Peringkat mula sebagai seorang blogger adalah menghasilkan pendapatan dari blog seberapa banyak yang mampu. Kos tutorial sejam RM 80 dan makan minum admin belanja sampai kenyang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *