Hacking mind

Search Engine Alternatif Ganti Google

Assalamualaikum dan salam hormat,

Haaaaaa….haaaaaa, nak ganti Google. Ada aku kesah kata Google dan aku kan gergasi engine pencari yang paling berpengaruh, terutamanya di Malaysia ( hampir 93% penguasaan ). Emmmmmmm, admin kata itu dulu dan sekarang tidak lagi.

Search engine DDG ( Duckduckgo ). Nak kata hebat tu tak ada laaa sangat, kerana DDG masih lagi dalam proses pembesaran wilayah jajahan dan DDG tak curi data privacy pengguna dan kongsi dengan orang lain ( ini yang admin suka ).

Search Leakage

At other search engines, when you do a search and then click on a link, your search terms are sent to that site you clicked on (in the HTTP referrer header). We call this sharing of personal information “search leakage.”

For example, when you search for something private, you are sharing that private search not only with your search engine, but also with all the sites that you clicked on (for that search).

In addition, when you visit any site, your computer automatically sends information about it to that site (including your User agent and IP address). This information can often be used to identify you directly.

So when you do that private search, not only can those other sites know your search terms, but they can also know that you searched it. It is this combination of available information about you that raises privacy concerns.

Untuk rekod 2015 / 2016, jumlah carian untuk 1 hari di DDG telah menghampiri 10 juta. Okay laa tu dan jumlah pengguna dan kerjasama juga bertambah dari semasa ke semasa. Maknanya potensi untuk menjadi search engine ternama adalah sangat cerah dimasa akan datang.

Algorithm change every day pun admin tak kisah sekarang ni. DDG guna keywords untuk listing kedudukan di dalam senarai search engine mereka dan page akan scroll dan bersambung secara auto tanpa perlu klik page berikutnya ( macam tak ada page kedua dan yang ada senarai panjang berjela sampai habis ).  Untuk pemain SEO laman web dan  blog,  anda hanya perlu memahirkan diri untuk memilih dan  menggunakan keywords yang bersesuaian sahaja  untuk membolehkan bot DDG mengecam dan membuat penyenaraian yang sepadan dengan maklumat yang telah disediakan. Anda sebagai pengguna nilaikan sendiri mana yang patut dan mana yang tak patut. Admin sampai kan apa yang sepatutnya sahaja.

Sekian terima kasih dan selamat mencuba.

LAGI KESAH MENARIK UNTUK DIBACA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *