Posted on

Server Kena Hack Pulak

Assalamualaikum tuan-tuan dan puan-puan,

Pemilik laman web khususnya kena hati-hati terutama sekali yang guna platform wordpress dan share hosting..

Hackers kali ini bawa masuk file consumer.php dalam setiap folder penting dalam laman web..

Macam mana nak kesan?

  1. Laman web keluar error dan ada sangkut paut dengan file consumer.php
  2. Dalam folder wordpress ada file baru yang dibawa masuk secara curi iaitu file consumer.php
  3. Header.php tak berfungsi…sebab dah inject masuk hook untuk link dengan file consumer.php
  4. Hackers bawa masuk sekali dengan trojans,backdoor,virus dan spambot..

Macam mana nak bagi elok balik?

  1. Kena restore balik file dalam server kalau boleh yang bersih dan yang belum tercemar.
  2. Plugin dalam wordpress semua kena cek satu persatu.Boleh dikatakan semua plugin berjaya di pecah masuk..
  3. File header.php kena restore balik yang fresh dan bersih dari ladang dan kalau boleh yang belum tercemar..
  4. Semua file di inject masuk pada masa dan waktu yang sama..jadi senang nak kesan.Hanya perati tarikh terkini sahaja..

Bukan setakat platform wordpress sahaja yang kena hack dan di inject masuk file consumer.php, yang lain pun boleh jadi akan terkena juga.Jadi kena cek semua file dan folder laa.

 

Okay, selamat majujaya..

 

More from my site

  • Cara Buat Blog Paling SenangCara Buat Blog Paling Senang Platfom percuma boleh guna blogspot dan untuk lebih advanced boleh cuba wordpress.Dua-dua mesra pengguna.
  • Ancaman Virus $eva1fYlbakBcVSirAncaman Virus $eva1fYlbakBcVSir Assalamualaikum tuan-tuan dan puan-puan, Bertemu sekali lagi, nak buat macam mana kalau laman web kena serang dengan virus $eva1fYlbakBcVSir. Maklumat lanjut berkenaan dengan virus ini […]
  • Rujuk Kes Penipuan Di Internet Dekat SiniRujuk Kes Penipuan Di Internet Dekat Sini Assalamualaikum tuan-tuan dan puan-puan, Kes ini  memang berat, iaitu menipu di alam maya iaitu di  internet.Ya untuk menipu di alam internet memang mudah dan senang sekali. Untuk […]
  • Iklan Di Blog Mesra SEOIklan Di Blog Mesra SEO iklan di blog yang mesra seo, sekali bayar boleh makan untung berkali-kali. Kena cuba cara ini.

One thought on “Server Kena Hack Pulak

  1. terima kasih atas peringatan…kena lebih berjaga2 lepas ni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *