mistine bb wonder cream

Transaksi Guna Paypal Vs Bitcoin

Assalamualaikum dan salam hormat,

Ini kisah yang di alami sendiri oleh pihak admin. Buyer dari Hong Kong transfer payment guna platfom paypal. Emmm, jangan guna cara ini dan cara ini memang penat dan sangat-sangat merugikan.

Harga produk dalam $128, bayar guna paypal. Caj transfer ke atas buyer $2, caj dikenakan ke atas seller pulak $5.93. Dah jadi $ 7.93 ( RM 35.17 ). Kos yang  telah dibaham oleh paypal dari sumber buyer dan seller. Itu belum transfer ke local banking lagi dan bila transfer ke local banking, kena caj exchange rate semasa pulak $1 = RM4. 29 ( RM19.03 ) macam tu. Jumlah semua yang kena baham RM54.20. Emmmm……………. jika buyer dapat guna kemudahan bitcoin kan bagus, kos yang mungkin terlibat tak sampai $1.

Ini haaa produknya

Mistine bb wonder

Cumanya, masalah dengan bitcoin ni hanyalah kerana liquidity nya ketika hendak ditukarkan ke nilai duit kertas……itu yang ambil masa sikit ( ikut lokasi, jika banyak exchange masalah ini tidak timbul langsung ). Jika next penerima ada akaun bitcoin, lagi cantik dan boleh transfer direct ke penerima yang berikutnya dan masalah selesai dan dengan kos yang mungkin tak sampai $1. ( bila Lightning Network Deamon berfungsi, fee boleh dikatakan hampir tiada ).  Emmm, macam tu lah kisahnya, nak pilih yang rugi lagi menekan atau nak guna yang menguntungkan?. Pilih lah sendiri mana-mana yang sesuai.

Jika nak yang jimat, sila pilih bitcoin.

Sekian terima kasih dan selamat majujaya.

 

More from my site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *